AKTUÁLIS


Vendégségben Mr. Mátránál

Benedek Péter az elmúlt évek alatt egyértelműen a Mátra vezető alakjává nőtte ki magát, akinek érdemes odafigyelni a mondandójára és a boraira egyaránt. Meglátogattuk, kóstoltunk, beszélgettünk, megírtuk.
Írta: Ercsey Dániel


Benedek Péter kétségkívül az elmúlt öt év egyik legnagyobb felfedezettje a hazai borvilágnak. A szakmai elhivatottság, a villáglátottság és a fokozatos építkezés eszméje szerencsésen ötvöződik a gyöngyöstarjáni fiatalemberben, aki igyekszik elkerülni a kérészéletű trendeket, nem akar feltétlenül sztárborásszá válni, mindezt úgy, hogy a borainak a minősége évről évre igen magas szintet üt meg. Ezzel együtt a borok stílusa egyértelmű változást mutat, míg eleinte az Újvilág bűvöletében dolgozott, mostanában mintha már az európai, néhol pedig egyértelműen a Francia mintát, azon belül is Burgundiát tartaná szem előtt. Ez pedig együtt jár a megváltozott hordóhasználattal, a moderált alkohollal, a jobb egyensúllyal, az egyre gyakrabban megjelenő eleganciával. Ráadásul a Benedek Pincénél 2011-től benyomták az ásványosság gombot, majd minden tételükben megjelenik ez az érdekes jegy, még a könnyűre hangolt, jól iható alap boroknál is! A folyamatos fejlődés mögött pedig ott van Péter állandó útkeresése, annak az igénye, hogy a termőhelyet, a Mátrát visszavezesse a hazai bortérképre.

Miért is van erre szükség? Ha őszintén végiggondoljuk, a Mátra még mindig a beteljesületlen lehetőségek hazája. A Tőkések ugyan már letettek valamit az asztalra, így Szücsi és Gyöngyöspata már nem teljesen ismeretlen, ahogy a Vitézföld, Úrráteszi, Tavaszföld és Gereg dűlők sem, de az már egyértelműen látszik, hogy a kör nem, vagy csak igen nehezen bővül. Ennek okait nem célunk elemezni, viszont a borvidék arculatának a kialakításához nagyobb összefogásra és egyetértésre lenne szükség. Hiába van például 5-6 jó borászat is Gyöngyöstarjánban, a fogyasztók többsége nem járt még a településen, talán azt sem tudják merre keressék a térképen. Péter szeretett dűlőiről (Epres, Halyagos, Szárazvölgy, Barnatanya, Rétföld) nem is beszélve! Az sem sokat lendített a borvidék kommunikációján, hogy a két éve leadott termékleírás egyeztetése a borászokal valahol zátonyra futott, így történhetett, hogy Losonci Bálint szőlői az Úrrátesziből átkerültek a Meggyesbe, a Gereg feldarabolása pedig (12 dűlőre) teljes káoszt teremtett, ahogy az is, hogy a lassan ismertté váló Epreskert új neve Epres lett Gyöngyöstarján határában, de ide sorolható a Szárazvölgy dűlő is, amit eddig majd mindenki Tűzköves néven ismert. Szomorú, hogy ezekkel a lépésekkel a döntéshozók kialakulófélben lévő brandeket tettek tönkre vagy lehetetlenítettek el, és ez, valamint a bürokrácia oda vezetett, hogy a Benedek Pince alapborai már nem mátraiként kerülnek forgalomba (bár száz százalékig azok), a dűlős tételeknél pedig egy év után Péter visszatért az Epreskert elnevezéshez, igaz csupán a bor fantázianeveként használhatja, hiszen a szőlők az Epresben vannak.



Az egyre hangosabb kézműves vitában Péter markánsan foglal állást, ezt már évekkel ezelőtt is megtette lapunk hasábjain, emlékezzünk csak, borász vagyok, nem hülye mondta. Ezt most sem gondolja másképp. A technológia és esetenként a fajélesztő használata a pincénél nem ördögtől való, a fogyasztók többsége pedig úgyis a borok alapján ítél. Nem ítéli el a bio-, öko-, és még kitudja milyen gazdákat, virágozzék ezer virág, de azt egyértelműen problémának tekinti, ha hibás borokat adnak el arra hivatkozva, hogy ez azért ilyen, mert kézműves. Ebből egyértelműen kiderül, hogy Benedek Péter nem feltétlenül ért egyet Isabelle Legeron MW véleményével, miszerint inkább az illó legyen magas, minthogy kén legyen a borban. A túlkénezés persze más tészta, de a fogyasztó inkább inna bort, semmint ecetet, ez azért úgy ahogy biztosnak tűnik.

Ennek fényében nézzük a borokat:

2013 Chardonnay Epreskert (100% Epres dűlő) /tartályminta/

Illatában érett szőlő, körte, alma, csipetnyi őszibarack, egres, déligyümölcsök, fehér virágok. Kóstolva közepesnél picit nagyobb test, feszes szerkezet, gyönyörű savgerinc, széles érzet. Az ízképben első blikkre feltűnő a lehengerlő ásványosság, mögötte még vitrusok, friss szőlő, leheletnyi mogyoró. Közepesnél hosszabb lecsengés. Nagyon jól iható, mégis elegáns, best buy. (Burgundia feeling) 87-91 (Egy év múlva lesz forgalomba hozva, tavasszal palackozva.)

2013 Cserszegi fűszeres

Mély illat, sok fehér-édes virággal, pici parfümmel és körtével. Kóstolva közepes test, szénsavas bizsere, friss savak, feszes szerkezet. Az ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, kandírozott citromhéj, pici ásvány(?). Közepes lecsengés, fiatalos élmény. Tuti nagyon. 84-86

2013 Sauvignon Blanc Epreskert (100% Epres dűlő)

Egyértelmű fajtajelleg az illatban, egres, citrusok, egyre erősödő ásványosság. Szájban közepesnél picit nagyobb test, szájbetöltő szerkezet, feszes savak. Az ízképben citrusok, ásvány, egres, pici zöldfűszer. A lecsengése hosszú. Izgalmas, szép bor, best buy! 86-89

2012 Chardonnay Epreskert (100% Epres dűlő)

Egyértelmű hordóhatás, de inkább a mogyorós, mogyorókrémes vonalból, pici szegfűszeggel és punccsal. Kóstolva telt, nagy test, kerek savak, de a hordó is sokat kerekít a kortyon. Az ízképben egyértelmű fás jegyek, mogyoró, mandula, nedves fa, pici zöldfűszer. Hosszú lecsengés. Egyértelmű stílus, aki ezt keresi, annak a legjobb választás. 86-88

2012 Hárslevelű Öregtőkék (100% Barnatanya dűlő)

Gyönyörű fajtajelleges illat, sok virággal, csipetnyi hársmézzel, hársfavirággal, sok ásvánnyal, medvecukorral és hordófűszeres aláfestéssel. Kóstolva telt, szájbetöltő szerkezet, sokrétű, jó egyensúlyú tétel, kerek és élénk savakkal. Az ízképben ásványosság, hársméz, citrusok, virágosság, őszibarack, szegfűszeg, csillagánizs, ánizs, zöldbors. Szinte végtelen lecsengés. Elegáns, nagy bor. 89-92

2013 Kékfrankos Rosé (Halyagos dűlő)

Illatában tiszta gyümölcsbomba, rengeteg málna, pici eper és szamóca. Kóstolva közepes- test, szénsav, feszes savak, nagyon jól iható. Az ízképben piros bogyósok, málna, citrusok. Könnyed, gyümölcsös, nagyon jól iható, északi style rozé. 84-85




Bár a borok magukért beszélnek, mégis biztos vannak, akikben némi bizonytalanság ébredt a kézműves kérdéskör után. Nos, a választ inkább másra bíznánk, de ez némi magyarázatot igényel. 2006 óta tartó hagyomány, hogy a Magyar Borok Bálján átadják a Gál Tibor Emlékdíjat. Az eddigi Év Borászai jelölhetnek ide borászokat, a közönség pedig szavazhat rájuk, január 15-ig a Facebook-on. 2014-ben a megkérdőjelezhetetlenül autentikus, kézműves és rendkívül tisztelt és szerethető Lőrincz György (St. Andrea) Benedek Pétert jelölte erre az elismerésre. Van még kérdése bárkinek?


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013