AKTUÁLIS


Valami Amerika

Az utóbbi egy évben többször is visszalátogattunk a Kovács Nimród Winery-hez, mégpedig azért, mert mindig történik valami olyan érdekesség, ami nem szokványos a magyar boréletben. Most éppen az az apropó keletkezett, hogy a borászat megnyitotta saját webshopját az Egyesült Államokban – ami csak első hallásra tűnik könnyű feladatnak.
Írta: Bányai Gábor Botond


Kovács Nimródról már sokszor leírtuk, hogy milyen gyökerekkel rendelkezik az USA-ban. Nyilván ez a tapasztalat sokat segíthet a marketingben és az értékesítésben is, de mindenképpen segítség még egy dologban: Az amerikai borpiac már nem csak a legnagyobb a világon, hanem kezdi átvenni azt a szerepet, amit Nagy-Britannia jelentett évszázadokon keresztül. Vagyis kezd a legfontosabb, legkifinomultabb piac is lenni, ami nem is csoda, hiszen erről a piacról származik a két legolvasottabb bormédium. A Wine Spectatort és Robert Parkert lehet nem szeretni vagy bírálni, de az biztos, hogy nagy általánosságban a fine wine legnagyobb hatású nagykövetei.
Érezhető tehát, hogy ezen a piacon jelen kell lenni, és ha valakinek megvan a helyismerete, akkor ezt egyenesen kötelező meghúzni. Kovács Nimród az alapoktól kezdett építkezni, hiszen már szaktanácsadót is Amerikából hozott. Kent Barthman négy-öt alkalommal jön Magyarországra évente, vele alakítják ki azt a végleges stílust, amely mindenképpen az egri terroirból és az ehhez passzoló fajtákból indul ki. Nyilván minden BORIGO olvasó kívülről fújja már, hogy Eger Burgundiára és az Észak-Rhône-ra hasonlít leginkább, de ezt nem is lehet, és nem is érdemes megkerülni. A Kovács Nimród borászat is azért telepített leginkább pinot noirt, chardonnay-t és syrah-t a monopole területekre, hogy ezek a jól ismert világfajták az egri termőhellyel közösen valami új színt tudjanak elvinni a világba. Mert a világba el kell vinni ezeket az új színeket, ez nem is kérdés. Ráadásul az amerikai piacon – a hatalmas kínálat és a sajátosságok miatt – úgy kell minden terméket prezentálni, hogy az azonnal érthető legyen. Erre való „a világfajták egy speciális termőhelyről” üzenet. Vagy ahogy Kovács Nimród mondja: Inkább Spielberg filmet akarok csinálni (ezekkel a borokkal), mint művészfilmet.
Ezen a ponton azért érdemes újra leírni: a borászatnak három dűlőben van területe, ebből kettő, a két noszvaji dűlő, a Nyilasmár és a Nagyfai úgynevezett monopole terület, vagyis kizárólag a Kovács Nimród Winery tevékenykedik bennük – ennek köszönhetően természethez közeli szőlőtermesztési eszközöket tudnak használni/választani. (A monopole palackokra fel is kerül ez az elnevezés.) Ezekben a dűlőkben termelik a fent említett világfajtákat, míg a harmadikon, a Nagy-Eged-hegy dűlőben a két közép-európai fajtát, a furmintot és a kékfrankost (lásd BORIGO, 2015. áprilisi szám).
Mivel az Egyesült Államokban nagyon, sőt ijesztően bonyolult az alkoholtermékek forgalmazása, még mindig egy kizárólag végfelhasználóknak szánt webshop létrehozása tűnt a legegyszerűbb megoldásnak. A történet 2014-ben indult azzal, hogy Kaliforniában létre kellett hozni egy borászatot (Sevastopol, Russian River Valley). Csak olyan vállalkozás forgalmazhat ugyanis bort a weben, amely maga is borászat és legalább kéthordónyi bort maga is előállít. Vicces az is, hogy importőrként maximum csak 11 államban forgalmazhatsz bort, de ha borászat is vagy, akkor 44-ben. Ezzel együtt minden újabb államban külön regisztráció szükséges, amely lassú folyamat, hiszen az ötven állam a legkülönbözőbb módon áll hozzá az alkoholtermékekhez, a legliberálisabbtól a legszigorúbbig.

Látható tehát, hogy a borászat igencsak koncepciózus munkát folytat: egyfelől a legmagasabb prémium szegmensben a legjobb termőhelyről származó helyi fajtákat részesíti előnyben, másfelől az egri termőhelyet kombinálja a világfajtákkal, ezeket pedig olyan ár-érték arányban juttatja el a magyar mellett a világ legfontosabb piacára, hogy ott nevet szerezve aztán máshol is meg tudja vetni a lábát. A borászat - bár nagy erőkkel dolgozik az amerikai piac kiépítésén - természetesen továbbra is szeretettel várja, az egri borászatában a kóstolni vágyókat.

Kovács Nimród Borászat
3300 Eger, Verőszala u. 66.
T.: +36 70 452 2626
E-mail: info@kovacsnimrodwinery.com
Web: www.kovacsnimrodwinery.com


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013