AKTUÁLIS


Ők lehetnek az Év Bortermelői

A Magyar Bor Akadémia idén 26. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését, hogy az öt jelölt közül kiderüljön, ki lesz az Év Bortermelője Magyarországon 2016-ban.
Írta: Borigo


Az idei jelölés szakmai bázisát sikerült a korábbiakhoz képest még inkább kiszélesíteni, összesen közel 250 szakember élt a jelölés lehetőségével. A felkérteknek idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé.

A jelölések feldolgozása után 10 bortermelő emelkedett ki az egyébként szoros mezőnyből: Bacsó András, Borbély Tamás, Figula Mihály, Heimann Zoltán, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál, Nyúlné Dr. Pühra Beáta és Szőke Mátyás.

A verseny szabályzata alapján az öt legtöbb jelölést kapott borász közül választják ki a Magyar Bor Akadémia tagjai a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. A jelöltek a Borest a Bor Akadémián rendezvényén mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 25-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el titkos szavazással, hogy az öt jelölt közül ki nyeri 2016-ban az „Év Bortermelője Magyarországon” elismerő kitüntetést. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 2-án kerül sor a Budavári Fortuna Étteremben.


Fotó: stefano lubiana wines


Az öt jelölt tehát ábécé sorrendben:

Borbély Tamás a legfiatalabb jelölt, akinek Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. Idén ötödik alkalommal került a jelöltek közé.

Jásdi István Budapesten született, közgazdászként dolgozott vezető beosztásban, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve 1998-ban családjával megvásárolta az egykori Ranolder János veszprémi püspök romos állapotban lévő pincéjét és présházát Csopakon. Azóta felújított pincéjük elnyerte a „Balaton-felvidék Legszebb Pincéje” címet, 17 hektáron gazdálkodik. 50 év után visszatelepítette a borvidékre a Furmintot, borai ismertek és kedveltek, szép eredményeket ér el borversenyeken, és írásaival a pincén kívül is a magyar borágazat felvirágoztatásán dolgozik.

Koch Csaba idén harmadjára vesz részt a megmérettetésen. Nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre - családja egyébként 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. A jelölt agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak.

Szőke Mátyás műszaki ember, de szüleinek köszönhetően az 1970-es évek óta foglalkozik a Mátrai borvidéken borkészítéssel. Megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával fáradhatatlanul, melynek eredményeként nagyon sikeresen szerepel a legnagyobb borversenyeken. Borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése nem csak kiváló borainak, hanem minden bizonnyal eddigi életművének is szól.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013