AKTUÁLIS


15 éves a Petrányi Pince

A család évekig vitorlázott és nyaralt a Balatonon – aztán tettek egy sétát a Szitahegyen. Gyurgyalagok az égen, mandulafák a dombon, erdőalja és igézően pazar kilátás. „Ide szőlőbirtok kell.” – határozták el együtt. Valahogy így kezdődött a csopaki pince története.
Írta: Borigo


Az elhatározásból egy felszerelt pince lett, jött egy szőlész-borász csapat, majd a strandon Kincses Bolt és immár a villa mellett borterasz teszi teljessé a 15 éves történetet. Kevés dolog változott azóta a séta óta, de egy kis, 3,5 ha-os birtok életében rengeteg nagy döntés és költséges fejlesztés történik ennyi idő alatt. A borászat olyan hobbi, ami nem rövidtávú hóbort, hosszútávon érték születik belőle: ehhez kitartó munka, türelem, sok törődés, odafigyelés szükséges.


Fotó: Szabó Miklós


Az elmúlt 15 évben sok minden történt a pincészet háza táján. Még az ezredfordulón megépült a 3,5 ha-os szőlőbirtokhoz a pince a szekszárdi Heimann Ferenc tervei alapján. Az első szüretelt gyümölcs még a falu másik végén kerül préselésre, az akkori dugókon Jásdi István neve szerepelt. A szintén vitorlázó Jásdival a pince mindenkori borásza, a vele sokat együttműködő Ritecz János hozta össze Petrányi Istvánékat.


Fotó: Szabó Miklós


A következő évben elkészül a Petrányi Villa, melyet Mueller Éva, Ybl-díjas építész tervezett. A szőlész Molnár Zoltán a kezdetek óta, akinek köszönhetően a birtok a környék egyik legszebbjeként híresül el.


Fotó: Szabó Miklós


Az első Petrányi borok 2003-ban jelentek meg a piacon. 2009-ben a Villa alatti rizlingtábla helyére új szőlőfajta, Syrah kerül; a vörösbor 2012-ben került először palackba. A rizlingtábla pár méterrel arrébb, a bekötőút túloldalára kerül átoltásra, szelektált, öreg tőkék oltócsapjaival (a régi rizling utolsó bora Finálé néven került forgalomba).


Fotó: Szabó Miklós


A következő évben a csopaki strandon Piroska borbisztrót tervez és meg is nyitja azt Kincses Bolt néven, mely azóta valóságos intézmény lett a Csopakon nyaralók és élők körében. A borbisztrót a panorámás Petrányi Borterasz megnyitása követte, amely meghitt, közvetlen, családias légkörével, tájba illő egyszerűségével hamar népszerű lett.


Fotó: Szabó Miklós


Idén Szabó Krisztián a déli partról szegődött szakácsként a csopaki borteraszra. Szintén az idei év híre a pince háza táján, hogy a Kódex Szitahegy bekerül a Michelin-csillagos Costes és BABEL éttermek degusztációs menüjébe is. 15 év nagy idő, de reméljük, hogy sokszor 15 évig élvezhetjük még a kiváló csopaki borokat! Petrányi Pince, Isten éltessen!


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013