AKTUÁLIS


„Az olaszrizlingnek van jövője” – interjú Jásdi Istvánnal

A csopaki borásszal többek között a balatoni szőlők jövőjéről és a közelgő Olaszrizling Szerintünk rendezvényről is beszélgettünk. Villáminterjúnk.
Írta: Borigo


Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Olaszrizling Szerintünk. Hogyan jött az ötlet a rendezvény nevét illetően, mikor hangzott el először az Olaszrizling Szerintünk programcím?

A név az első két alkalommal, amikor kizárólag szakmai program volt, azt fejezte ki, hogy mindenki másképp képzelte az ideális olaszrizlinget. Volt, aki botritiszes, nehéz borként, mások könnyű fröccsborként és már akkor is voltak, akik termőhely karaktert hordozó fajtaként. Idővel egységesebb lett a stílus és a név „szerintünk”-re változott.

A csopaki terroir és az olaszrizling mit tudnak kihozni egymásból? Megfogalmazható pontosan, miért más egy csopaki rizling, mint egy badacsonyi vagy egri, illetve miben tér el a csopaki mineralitása más borvidékek borainak ásványi karakterétől?


A csopaki könnyed eleganciájához, virágos ilatához, szájban jellegzetes sós íz kapcsolódik, amely fokozza az amúgy nem túl savas bor frissességét, növeli a savérzetet és javít az érlelhetőségen is. A borban a savérzetet tökéletesen ellensúlyozza a természetes alkohol, anélkül, hogy ehhez például maradékcukorra (süssreserve-re) lenne szükség. Illeszkedik a modern, könnyű gasztronómia ízeihez, elvárásaihoz.


Jásdi István


Hol tart most a fajta névváltoztatási ügye?

Névváltoztatásról szó soha nem volt. Alternatív névre írt ki pályázatot a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex. Őket kell kérdezni, akarnak-e bejelentést tenni a rendezvényen. Mi Csopakon elértük, hogy a Csopaki a fajta nevének feltüntetése nélkül olaszrizlingből (és esetleg furmintból) készült bort jelölhet. Ebben hiszünk, és úgy gondoljuk, hosszú távon ez lehet a Balatoni Kör útja is.

Milyen esélyeket lát az olaszrizling fajta jövőjét illetően, hogyan hozhatjuk be a lemaradást a nemzetközi borpiacon a welschrieslingekkel és grasevinákkal szemben?

Nemzetközileg a fajtát a névtől függetlenül is kevés helyen jegyzik. Csak 10-15 éve készülnek a fajtával terroir borok. A fentiek miatt van jövője. Illik a fogyasztói trendekbe.

Tavaly megjelent cikke, amelyben a balatoni szőlők eltűnésére figyelmeztetett, komoly visszhangot váltott ki szakmai körökben. Hogyan látja, történt valami a megjelent írás hatására?

A balatoni szőlők helyzetét a Balatoni Kör is kritikusnak értékeli. A 17-i ülésén újra téma lesz. Javaslataik egy rész javíthat a helyzeten. Így például az, hogy a Balaton Bora csak „fair trade” feltételekkel termeltetett szőlőből készülhessen.

Egyre nagyobb szerepet kap a furmint a balatoni borok között, lehet jövője a furmint és az olaszrizling házasításoknak hosszútávon piaci szempontból?


A furmint a másik értékes fehér fajtánk. A hárslevelű a harmadik. Most azonban az „Olaszrizling Szerintünk” van soron.

Hová tud még fejlődni az Olaszrizling Szerintünk? Mik a tervei a programmal a jövőre nézve?

A rendezvény mindig megőrzi szakmai karakterét, különös súllyal szerepel benne az első napi kóstolós, beszélgetős borász-vacsora, amely már igazolta, hogy befolyással lehet a fajta és a magyar borászat jövőjére. Minőségi, személyes rendezvény marad a szombati sétáló kóstoló is. A mai kereteket (24 borász, 48 bor, maximum 300 vendég) a jövőben sem szeretnénk átlépni. Az Olaszrizling Szerintünk így is a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvénye.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013