AKTUÁLIS


Töretlen fejlődés

Long Island az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék talán az egész Egyesült Államokban. Hasonlóan gyorsan fejlődnek a pincészetek is, és erre minden esélyük meg is van. A kiváló természeti, szakmai, gazdasági környezet adott, ehhez jön az amerikai vállalkozó szellem, aminek olyan a csúcstermékei vannak, mint a Wölffer Estate, amelynek történelme nem hosszú, de az előzőek okán a legjobbak között emlegethetjük.
Írta: Bányai Gábor Botond


Fotók BGB és NY archívumok

Long Islanden autózni szeptember elején igazán jó móka. Napsütés, óceánpart, gyönyörű villák mindenfelé, és ami a legfőbb: itt-ott borászatokba is lehet botlani. Tény hogy botlani éppen nem botlottunk, jó előre kinéztük, hogy hova is akarunk menni. A hamptoni (konkrétan Sagaponack-i) Wölffer Estate-ről sok jót olvastunk, boraik rendre ötcsillagos kategóriában szerepelnek a legfontosabb orgánumokban, ráadásul egyik fő fajtájuk a cabernet franc, erre az összefüggésre (lásd előző számunkat) külön is kíváncsiak voltunk.
De kezdjük az elején. A birtokot a hamburgi származású helyi vállalkozó, Christian Wölffer alapította 1988-ban - tulajdonképpen brahiból. Történt, hogy egyik gazdag barátja (szó szerint) garázsborászkodásba kezdett, és elkezdett dicsekedett neki a borával, ő pedig úgy gondolta ilyet én is tudok… Már megvolt a Sogaponack-i, ma 70 hektáros birtok egy kisebb része, de ezt fejleszteni kezdte, és szőlőtelepítésbe fogott. A végül 22 hektáros szőlőfelületen a chardonnay-t, a cabernet franc-t és merlot-t jelölték meg fő fajtaként, de kisebb mennyiségben cabernet sauvignon, pinot noir, sőt petit verdot és trebbiano is terem. (Fontos részlet, hogy az alapító lószerető, sőt lóbolond hírében állt: a birtok mai kialakításában is jelentős szerepet játszik a lótartás és a lovaglás, sőt a borok egy része is ezekről a négylábúakról lett elnevezve.)
A birtok chateau-kialakítású, vagyis a szőlőterületek a főépületet körbevéve helyezkednek el. Így a látogató már a teraszon ülve az ültetvények közé kerül, és ezek az ültetvények elképesztő gondozottságot mutatnak: az egész gyakorlatilag egy park, sövényre nyírt, gyönyörűen kiablakolt szőlővel, a sorokban pázsit, a sorvégeken rózsák. Erre a parkszerű kiképzésre – a szőlőminőségen túl – más okból is szükség van. Amerikában – és tegyük hozzá Magyarországon is egyre inkább – a borászat, a borászkodás egyfajta show is. Az emberek kikapcsolódásként, gasztronómiai élményért érkeznek egy birtokra, ezt az igényt kiszolgálni pedig több okból is szükséges. A Wölffer Estate tulajdonképpen komplex élményt akar kínálni, ami a boron túl kulináris élvezeteket, piknikeket, lovaglást, saját és „bér” rendezvényeket is jelent, hogy mást ne mondjunk, nyaranta 15-20 esküvőt tartanak a szőlősorok között elhelyezett pavilonban.
A borkészítést 1992, vagyis az első évjárattól kezdve Roman Roth felügyeli, a németországi születésű borász, aki társtulajdonos is egyben. (Az alapító 2008-ban hunyt el, két gyermeke, Joey és Marc nem vesznek részt a birtok mindennapi életében.) Az ő vezetésével elegáns, finomra hangszerelt borok készülnek, amelyeket kóstolva több érdekes részletre is fényt derül. Az első ilyen, hogy a helyi szabályozás szerint a rozéba fehér szőlőt is lehet szüretelni (ez esetben chardonnay-t), a másik, hogy hatalmas potenciál van a rozék nagyon enyhe hordós érlelésében. A harmadik, hogy a szigeten 75% a fajtaazonossági határ, vagyis egy 75,5 %-ban cabernet franc-t tartalmazó bor címkéjére már rá lehet írni a fajtát. A negyedik, hogy a boroknak általában egészen kivételes a savkészlete. Még a melegebb évjáratokban is megtartják a borok a frissességüket, ezt lehet akár a talajnak, akár az óceáni hatásnak tulajdonítani.
A cabernet franc ezen az éghajlaton egészen kiválóan érzi magát: nem robosztus, inkább finom tanninszerkezetű, kivételes savkészlettel és nagyon finom sós mineralitással. A hordós érlelés íznyoma határozottan érződik, de az is, hogy Roman Roth elképzelése szerint elegáns, hosszú életű vörösborokkal akarnak megjelenni évről évre.

A Wölffer mintegy 400 ezer palack bort készít évente, könnyű kiszámolni, hogy ehhez nem elég a 22 hektár, vagyis felvásárlás is van. A borok jelentős része helyben elfogy, de természetesen sok helyre szállítanak New Yorkban is. Ennek ellenére minden piacon dolgoznak, és ebben segítséget is kapnak. Ott jártunkkor éppen kereskedők és újságírók csapata ebédelt a teraszon, akik a New York Wine & Grape Foundation szervezésében látogattak a pincészethez. Az őket az alapítvány szervezésében kalauzoló Susan Spence-től pedig megtudtuk, hogy jelentős közösségi export-marketing tevékenység folyik, mert a fejlődés töretlenségében hisznek. Vagyis látható, hogy New York-ban tényleg igaz: a borászat minden látszat ellenére gazdasági tevékenység…

Wölffer Estate
Sagg Road 139, Sagaponack NY 11962
T.: +1 631 5375106
Web: www.wolffer.com


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013