AKTUÁLIS


Piemonte büszkeségei

A májusi Nebbiolo Prima keretein belül több piemonti borászathoz személyesen is ellátogattunk a nemzetközi újságírócsapattal. A feszített tempójú program és megannyi Barolo között azonban volt pár olyan pincészet, akikről mindenképpen szeretnék a Borigo olvasótáborának beszámolni. Az egyik a Ceretto, a másik pedig a Vietti. Előbbit talán itthonról is ismerhetitek, hiszen elérhetőek a borok (a Valpolicella Kft. által), utóbbit már kicsit nehezebb beszerezni. Sajnos...
Írta: Borigo


Írta Tóth Rita

CERETTO

Igazi felüdülés volt a Roddi-ban található Ceretto pincészetnél tett látogatásunk. Személyesen Federico Ceretto, az értékesítésért felelős vezető fogadott minket a napsütötte piemonti ültetvények tetején. Ilyen kilátással nem mindennap kóstolgat a nagyérdemű - már csak ezért is rendhagyó élményben volt részünk. Az egyik legmeghatározóbb piemonti borászatról beszélünk, amely 160 hektárnyi szőlőültetvényről szüretel, és amelynek éves termelése egymillió palackot jelent. Nagysága ellenére 1930 óta mind a mai napig családi kézben van. A Ceretto fivérek, Bruno és Marcello hittek a piemonti földben, és abban, hogy az igazi értéket a dűlőszelektált borok (Barolo, Barbaresco) jelentik – mivel csak így lehet a termőhely által hiteles az eredet. Az ideológia már a 60-as években megvolt, melyet 1999 óta a négy Ceretto testvér visz tovább. Jelenleg négy al-régióban van saját tulajdonú borászatuk.
A Bricco Rocche Castiglione Falletto-ban található, itt 3 dűlőszelektált Barolo készül: Bricco Rocche, Brunate és 2003 óta a Cannubi San Lorenzo – a 30-100 év közötti tőkék összesen 11 hektárt tesznek ki. A Bricco Asili Barbaresco-ban fekszik, ahol 2 cru-ről (8 hektárról) érkeznek a borok: Asili és Bernardot. A Monsordo Bernardina Alba városában, mely a központi borászatnak és irodának ad otthont, itt dolgozzák fel Langhe és Roero területek szőlőit. Az I Vignaioli S. Stefano nevű borászat a nagypapa szülőfalujában, Santo Stefano Belbo-ban található, ide 45 hektárnyi területről érkezik a Moscato szőlő, melyből kizárólag Moscato d’Asti készül.
A dűlőszelektált Barolo-k és Barbaresco-k esetében spontán erjesztést alkalmaznak és nagy szlavón hordókat használnak az érleléshez – megőrizve ezzel a tradicionális piemonti borászkodás főbb jellemzőit. 2010 óta ezeken a területeken biodinamikus gazdálkodást folytatnak, míg a többi ültetvényen az organikus művelési mód szellemében végzik a szőlőmunkákat. Nem kis kihívás ez, tekintve a birtokok méretét, azonban a borász, Alessandro Ceretto szerint a jövő a fenntartható mezőgazdaságon múlik, növény és föld kapcsolatán, melyet a kemikáliákkal tesz tönkre az emberiség.VIETTI

Barolo egyik presztízs-pincészete, melynek története a 19. században, egészen pontosan 1873-ban kezdődött, de első palackos tételei csak a 20. század elején kerültek piacra. Bár az első Vietti borok Mario Vietti nevéhez köthetőek (ő volt az, akinek köszönhetően a birtok fő tevékenységévé a szőlőtermelés és a borkészítés vált), az első dűlőszelektált Barolo-k (mint a Brunate, Rocche vagy a Villero) azonban Alfredo Currado kezei közül kerültek ki az 1950-es években – ebben abszolút úttörő volt a Vietti, csakúgy, mint az amerikai exportban. Akkoriban ez a fajta gondolkodás radikálisnak tűnt, de az új szabályozásoknak köszönhetően és a dűlőklasszifikáció bevezetésével ma már szinte minden pincészet dűlős borokat készít. A több évtizedes tapasztalat és a befektetett munka gyümölcse azonban nem maradhat el. Alfredo-t az Arneis apjának is nevezik, hiszen a 70-es években komoly kutatásba kezdett, hogy megmentse a már majdnem kihalt fajtát, mára pedig a roero-i terület (Barolo-tól északra) legismertebb fehér borát adja, sőt ma már az USA nyugati partján is termesztenek Arneist.
1990 óta a harmadik generáció irányítja a 35 hektáros birtokot és a borászatot egyaránt. Az elmúlt öt évben komoly fejlesztések zajlottak mind a pincészetben, mind az ültetvényeken, további területek vásárlásában azonban nem gondolkodnak, mivel az árak az egekbe szöktek a legjobb dűlőket illetően: 1,2-1,3 millió Euro körül mozog ma 1 hektárnyi föld ára – érthető tehát, hogy kevés az eladó parcella. Luca Currado borász komoly lelkesedéssel, mégis szerényen mesélt a Vietti család történetéről és sikereiről feleségével, Elena Pennával együtt, aki marketing- és PR-feladatokat lát el a családi vállalkozásban.
Jelenleg 200 ezer palack bort állítanak elő, az ültetvények átlagosan 25 éves tőkéket jelentenek, de tulajdonukban vannak a környék legidősebb – 98 éves – tőkéi is. 15 különböző cru-ről érkeznek a Barolo-k és természetesen mindet külön erjesztik és érlelik, megőrizve ezzel a termőhelyre jellemző karakterisztikát. A pincerendszernek több mint 400 éves termei is vannak, már csaknem varázslatos hangulattal bír, nem egy tipikus gravitációra épült modern épület, mégis úgy oldották meg a kialakítást, hogy a bor a legjobb formájában kerüljön a palackba: gravitáció útján és ellenőrzött hőmérséklet mellett. A tradicionális stílus megőrzésének érdekében az acéltartályos erjesztést követően francia barrique hordókba kerülnek a borok, itt zajlik le a malolaktikus erjedés, az érlelés azonban már nagy (1500+ liter) szlavón tölgyfahordókban történik. A régebbi évjáratok mellett volt szerencsénk lekóstolni az új, 2011-es évjáratú Barolo-kat és összességében elmondható, hogy a boroknak egytől egyig egyedi minerális karaktere van, egyik sem összetéveszthető a másikkal, azonban minden dűlőre jellemző a tisztaság, az elegancia, a finesz – amit Luca szerint a terroir ad. A pincében minimálisan befolyásolják a borok életét, hisznek abban, hogy a jó bor a szőlőben terem, és ha megteremtik a természetes fejlődés feltételeit, akkor csakis kiemelkedő tételek készülhetnek. Személyes kedvencünk a hűvösen elegáns, ízében grafitos, besimult tanninokkal büszkélkedhető Brunate lett – melynek címkéjét egy éti csiga díszíti.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013