AKTUÁLIS


Bányai Gábor Botond az Év Szakírója

A Magyar Sommelier Szövetség idén negyedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence-díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a vonatkozó szakmai ismeretek széleskörű terjesztéséhez.
Írta: Borigo


A Magyar Sommelier Szövetség már hét éve folytat aktív tevékenységet, amelynek során különösen törekszik a társszakmai együttműködés erősítésére és tagjai továbbképzési lehetőségeinek bővítésére. Kiemelt rendezvénye a Magyar Sommelier Bajnokság, amelynek nyertese évről évre a szakma és a közönség egyre nagyobb figyelmében részesül.

Ebben az évben a díjat elnyert termelő, kereskedő, vendéglátó, oktató és szakíró nevét - jelenlétükben - a budapesti Budavári Fortuna rendezvényházban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be.

Termelő kategóriában a díjazott a Kreinbacher Birtok, amely a Nagy-Somlói Borvidéken alakult 2002-ben. Jelenleg 43 hektáron gazdálkodik organikusan és további mintegy 25 hektárról vásárol fel szőlőt. Hagyományos hazai fajtákból készített boraik jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgőik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében. Sikereiknek köszönhetően a borvidékre is egyre nagyobb figyelem irányul.

Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. érdemesült a díjra. A cég 1992-ben alakult és azóta számos nagy presztizsű külföldi italmárkát forgalmaz a magyar piacon. Folyamatosan bővíti termékválasztékát, amely arra is jól szolgál, hogy kóstolásuk révén a szakemberek ismeretei tovább gazdagodjanak. Célja, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára minél szélesebb választékot kínáljon.

Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám Mondta étterem, illetve az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd részesült az elismerésben. Hírnevük az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, ma már a legjobb vidéki éttermek sorába tartoznak. A nemrég nyitott miskolci pizzázójuk is hamar népszerűvé vált. Számukra kézenfekvő, hogy előtérbe helyezzék a Zemplén és a Tokaji Borvidék adta területi sajátosságokat. Az utóbbi években sok energiát fektettek abba, hogy a bor- és italkínálatot az ételek színvonalára emeljék.

Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a nyertes. Intézménye a magyarországi középfokú szakemberképzés fellegvára, erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító tanulmányi lehetőség. Ennek helyszínei a tangazdaság és a kerület pincészetei. Különböző felnőttképzései iránt is élénk az érdeklődés.

Végül, de nem utolsósorban a szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a lap alapító főszerkesztője lett a díjazott:

Azt gondolom, hogy ez a díj nem nekem jár, hanem a BORIGO Magazinnak. 2003-ban, angol nyelvű magazinként kezdtük, 2004-re vált kéthavonta megjelenő stabil, magyar nyelvű orgánummá, és nem gondoltuk, hogy megéri a 80. számot, amely éppen ma jelent meg, benne a szokásos TOP100 mellett már egy éves Kalauzzal is. A 14 év alatt több tucat borászati és gasztronómiai szakíró tette hozzá legjobb tudását a kiadványhoz, ők mind benne vannak ebben a díjban. Mindvégig azon igyekeztünk, hogy a magazin minden részletében képviselje a szakmai hitelességet, és emellett egy olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljon, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető. Örülünk, hogy folytathatjuk 2018-ban is ezt a misszót, amely jelenti a magyar bor jó hírének öregbítését is éppúgy, mint az újabb és újabb fogyasztói generációk felnevelését és edukálását. Személyesen nekem nagy öröm, hogy ezt a csapatot 14 éve vezethetem, az meg különösen, hogy a Magyar Sommelier Szövetség úgy gondolta, hogy megérdemlünk egy ilyen elismerést.


A Par Excellence díj egy kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadására a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében kerül sor. A jelöltekre a szövetség tagjai szavaztak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozzák meg az egyhangú döntést annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások és szakemberek munkássága mennyire segíti a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulását.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013