AKTUÁLIS


Bemutatkozott a Villányi Franc Amszterdamban

A Wine Professional kiállításon több, mint tízezer szakmai látogató előtt mutatkozhatott be a villányiak reménysége. A holland fővárosban érdeklődéssel fogadták a magyar borokat, ami jó előjel, hiszen Elin McCoy szerint 2016 a cabernet franc éve lehet.
Írta: Borigo


Ehhez az áttöréshez jelenthet jó alapot a Wine Professional szakkiállítás, amelyen több, mint tízezer, valóban szakmai kíváncsiságból megjelenő vendég vett részt. A standokat körbejárni vagy a kóstolókon, mesterkurzusokon részt venni kizárólag meghívóval lehetett. A szakmai közegen túl azért is volt fontos ez a megjelenés, mert a Benelux-államok a magyar borexport 10 legfontosabb célterülete közé sorolhatók.




A mintegy harminc érdeklődőnek megrendezett bor- és étel kóstolón Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke mutatta be a magyar borokat, a borvidéket és az egyes tételeket – számolt be Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, aki maga is részt vett az úton. A borok bemutatásában segédkezett továbbá Romana Echensperger, a nyolc Németországban élő Master of Wine egyike is.




Az első nap délutánján 12 villányi franc mutatkozott be: Wassmann, Vylyan, Gere&Weninger, Günzer Tamás, Heumann, Sauska, Tiffán, Vinatus, Bock, Malatinszky, Csányi, valamint – a Riczu-Stier 2011-ese helyett afféle beugróként – a fesztivált szervező Jan van Lissum érdekeltségébe tartozó, idehaza kevésbé ismert Mondivin. Az ételeket ezek segítségével hangolta villányi franc-ra Wil Demandt séf, aki a 16 Gault Millau-pontos Restaurant Bordewijk vezetője.




A kóstolók jelentős részének eddig nem sok tapasztalata volt villányi borokkal kapcsolatban, a borsorról pedig szépen látszott, hogy a hazai cabernet franc teljesen más úton jár, mint a loire-i. Akadt olyan minta, amelyben az érett, gyümölcsös ízeket elnyomta a túlzott hordóhasználat, máshol kissé sok az alkohol. Hogy ez a stíluskeresés mégsem baj, jól mutatja, hogy újabb kiállításokra, fesztiválokra hívták a villányiakat, több közülük bekerült a düsseldorfi ProWein programjába, és egyre nagyobb az érdeklődés a novemberre tervezett Franc&Franc iránt is.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Bemutatkozott a Villányi Franc Amszterdamban

A Wine Professional kiállításon több, mint tízezer szakmai látogató előtt mutatkozhatott be a villányiak reménysége. A holland fővárosban érdeklődéssel fogadták a magyar borokat, ami jó előjel, hiszen Elin McCoy szerint 2016 a cabernet franc éve lehet.
Írta: Borigo


Ehhez az áttöréshez jelenthet jó alapot a Wine Professional szakkiállítás, amelyen több, mint tízezer, valóban szakmai kíváncsiságból megjelenő vendég vett részt. A standokat körbejárni vagy a kóstolókon, mesterkurzusokon részt venni kizárólag meghívóval lehetett. A szakmai közegen túl azért is volt fontos ez a megjelenés, mert a Benelux-államok a magyar borexport 10 legfontosabb célterülete közé sorolhatók.




A mintegy harminc érdeklődőnek megrendezett bor- és étel kóstolón Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke mutatta be a magyar borokat, a borvidéket és az egyes tételeket – számolt be Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, aki maga is részt vett az úton. A borok bemutatásában segédkezett továbbá Romana Echensperger, a nyolc Németországban élő Master of Wine egyike is.




Az első nap délutánján 12 villányi franc mutatkozott be: Wassmann, Vylyan, Gere&Weninger, Günzer Tamás, Heumann, Sauska, Tiffán, Vinatus, Bock, Malatinszky, Csányi, valamint – a Riczu-Stier 2011-ese helyett afféle beugróként – a fesztivált szervező Jan van Lissum érdekeltségébe tartozó, idehaza kevésbé ismert Mondivin. Az ételeket ezek segítségével hangolta villányi franc-ra Wil Demandt séf, aki a 16 Gault Millau-pontos Restaurant Bordewijk vezetője.




A kóstolók jelentős részének eddig nem sok tapasztalata volt villányi borokkal kapcsolatban, a borsorról pedig szépen látszott, hogy a hazai cabernet franc teljesen más úton jár, mint a loire-i. Akadt olyan minta, amelyben az érett, gyümölcsös ízeket elnyomta a túlzott hordóhasználat, máshol kissé sok az alkohol. Hogy ez a stíluskeresés mégsem baj, jól mutatja, hogy újabb kiállításokra, fesztiválokra hívták a villányiakat, több közülük bekerült a düsseldorfi ProWein programjába, és egyre nagyobb az érdeklődés a novemberre tervezett Franc&Franc iránt is.


« Vissza az előző oldalra