AKTUÁLIS


Franciás felhangok

Far Norbert, a Lajvér főborásza a legjobb színeket szövi bele a szekszárdi borokba: eleganciát, könnyedséget, profizmust és a modern önológiát. A 26 hektáros Lajvér birtok borásza közel fél évtizede készíti a borokat a pincészetnél, ahol a filozófia nagyon egyszerű: a tulajdonosok csak csúcsminőségű borokat akarnak látni.
Írta: Tompa Imre


A pincészet modern épülete előtt szédületes a táj: a Szekszárdi dombság érintetlen erdője hullámzik, sehol senki, csak a madarak csicseregnek velőtrázóan. Amúgy Szálka is remek hely, egy felduzzasztott patakból lett hatalmas tó terül el a falu szélén. Schwaebische Türkei-ban vagyunk, azaz a svábok lakta, ennek megfelelően szép és rendezett és jómódú tolnai térségben, ahol tucatnyi jobbnál-jobb borászat kínálja a jó illatú, mély, gyümölcsös,
mégis könnyed szekszárdi borokat.

A Lajvér Borbirtoknak (a név egyébként a völgyben futó Lajvér patakról kapta a nevét, mely tán a helyi svábokat jelző laduver szóból jöhet) hat magyar tulajdonosa van, akik azért vágtak bele ebbe, mert szeretik a bort és szerettek volna egy hipermodern pincészetet birtokolni, ahol az ízlésüknek megfelelő bort készíthetnek.
Norbertet a szerencse kísérte a szakmai pályafutása során, mert rögtön a legjobbaktól tanulhatott: egy neves francia borásszal kezdett dolgozni 2009-ben, itt szerezte meg a szakma alapjait, majd részt vett a Gere-Schubert pince beindításában, mellette szaktanácsadóként is dolgozott (például a Seguin-Moreau-nál), 3 éve pedig a Lajvérnál főborászként tevékenykedik. Igen modern szemléletű szakember, aki állandóan kóstolja a másokét is (egyébként a hagyományos szekszárdi kóstolókon - ahol mindenki megkóstolja a másik borát - is részt vesz, és pozitívnak tartja, hogy bevezették a vakkóstolást, amitől még érdekesebb és hatékonyabb lett az egész). Ennek a francia kapcsolatnak és alapozásnak szimbóluma mintegy a jópofa sauvignon blanc-cserszegi házasítás, amelynek a Cuvée Blanc fantázianevet adta. Ennek a francia-magyar cuvée-nek (amiből mellesleg már nem elég a készülő 25 ezer palack) sikere abban rejlik, hogy prof, jó savú, fajélesztős anyag, nem gejl-parfümös, hanem visszafogott, elegáns. (Tavaly a Challenge du Vinen aranyat ért, ahol elindul, nyer valamit.) De a franciás szemlélet azért jelentős és szerencsés, mert a Lajvér borok stílusa teljesen beleilleszkedik a magyar vörösborok jelen trendjébe, amit úgy lehetne jellemezni, hogy egyre könnyedebbek, nincsenek már megterhelve se a vastagság, se a durva vagy túltengő hordó diszharmonikus súlyával, elegánsabbak, mondhatni franciásabbak lettek, ami nagyon jó dolog. (Ezt már a száznál több 2015-ös minta vakkóstolása után mondjuk…)

Az ültetvény egy tagban veszi körül a birtokközpontot, kilenc terasz emelkedik a hegyoldalban, melyek között a hőmérsékleti különbség három Celsius is lehet, ezért a hűsebb völgyközeli teraszokon a rajnai, az olasz és a cserszegi, a melegebb, emelkedő teraszokon a sauvignon blanc, a merlot, kékfrankos, legfölül a cabernet-k és a syrah kapaszkodik a löszbe. (Bár az egész terület körbe van kerítve, a syraht mindig megcsipegetik a vadak, azt kedvelik valamiért a legjobban, a rajnai nem a kedvencük.) A Lajvér-völgy pedig úgy viselkedik mint egy szélcsatorna, állandó a légmozgás, ami nem elhanyagolható szempont sem a gombabetegségek, sem pedig a őszi szüreti bogyószáradás szempontjából.

Minden fajélesztővel készül, egy háromezer hektós pincében nem lehet úgy spontánkodni meg kézműveskedni, mint egy százliteres kispincében. Tudni kell kezelni az élesztőt, a lényeg, hogy neutrális legyen, ne nyomja agyon a fajtát, mert a legfontosabb a fajtajelleg, hangsúlyozza Norbert, ezt kell kidomborítani. Egyáltalán nem avatkozik a jó kezelt fajélesztő a bor életébe, viszont stabil és csúcsminőséget adhat. Ahogy kerülik a felszívódó szereket a szőlőben, úgy semmilyen egyéb adalékot sem használnak, a modern önológiát úgy használják, hogy ne avatkozzanak bele az erjedés folyamatába és a bor természetes életébe.
A chardonnay és az olaszrizling komolyabb holmi, hidegen erjesztve és kis fával fűszerezve készül, a vörösök erjesztése is tartályban történik. A válogatáson kívül semmilyen abúzus nem éri a kékszőlőszemeket, tisztán gravitációs elven működik a feldolgozó, Franciaországban több pincészetnél látott) léelvételes maceráció folyik, kíméletes módon csömöszölve az anyagot, mely végül Trust és Seguin Moreau hordókba kerül. Az alapborok is nagyon jók, a merlot például (16 ezer palack) sokkal többet tud, mint egy alap-merlot, és alul is van árazva, mert az a cél, hogy aki egyszer megkóstolja, megmaradjon a Lajvér boroknál. A 2016-os kékfrankos alapbor (14 ezer palack) mindjárt aranyat nyert az erős borvidéki borversenyen, ahonnan három aranyat hoztak el idén, és mind alapborokkal! A rozé idén már 40 ezer palacknál tart, ő és az alapvörösök a multiláncokban is kaphatóak, a csúcsborok csak a csúcson, a vinotékákban és a vendéglátásban érhetők el.

A Lajvér Borbirtoknál az értékesítés is professzionálisan zajlik és bátran elmondható, hogy nagyon szépen halad lépésről lépésre: ma már 150-160 ezer palackos az eladás a készülő 200 ezerből. A borászkodás mellett a Lajvér is komplett élményt kínál, aminek első számú attrakciója a Lajvér Borbisztró. A 80 főt befogadó jókora rendezvényhelyszín a völgyre néz, itt és a teraszon lehet végigzongorázni a Lajvér-szortimenten, beleveszve a végtelen erdő, a táj szépségébe, a naplementébe és a vibráló borokba. Egyéni és csoportos kóstolókra előzetes bejelentkezés szükséges. Nagyon komplett nap például, ha az ember csobban egyet a remek vizű, kristálytiszta, gondosan óvott, balatonszerű tóban, pihen a strandon, majd hazajön a Lajvérbe és a víz után elmerül a borokban.

Lajvér Borház

7121 Szálka, 07/28 hrsz.
Tel: +36 74 509 524
Email: info@lajverwine.hu
Web: lajverwine.com


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013