AKTUÁLIS


Szóló-borok

Már típussá vált ama borászok halmaza, akik gyerekkoruk helyszínére visszatérve megvalósítják álmaikat, és felépítenek egy modern, a kor technikai és szemléleti színvonalán mozgó kis pincészetet. Az egész országban találkozhatni ilyen fiatal párokkal, mert ilyen vállalkozásba csak párosan lehet fogni.
Írta: Tompa Imre


A Balatontól Somlón át Tokajig találkoztunk ilyen pincészetekkel, ami még azonos bennük, hogy tulajdonosaik többnyire informatikusok, láthatóan azért, mert ez a kurrens szakma biztosítja azt lehetőséget, hogy az ismert mondás értelmében az ember borászkodással szert tegyen egy egész kis vagyonra (amennyiben van egy nagyobb vagyona, de legalábbis egy egész rendes jövedelme, borászkodik, és így lesz egy egész kisebb vagyona).

A Szóló egyik tulajdonosa, Éless Tímea tállyai, ő bölcsész, angolt és elméleti nyelvészetet tanult, de a borászodást inkább férje jövedelmén alapszik, a cél persze az, hogy megálljon a pincészet a maga lábán. Édesanyja betegségből fakadó korai halála miatt Tímeát a nagymamája nevelte fel, a nagyapa borászkodott és oltványkészítéssel foglalkozott, ők oltották be a szőlő szeretetével. Tímea megmentett magának három-tized hektárt a szőlőből az Ötvenhektár dülőben, innen indult a történet, ez a kis darab volt Tímea tangazdasága. Elvégezte a Soóst, szakmai gyakorlatát Bott Juditéknál végezte. 2012 óta vásárolnak különféle földdarabokat, a Dukát, Tökösmály, a Bártfai, Hetény, Palota, Ötvenhold és Sipos dűlőkben vannak szőlőik, egy kicsi Mádon, a Vilmányban. Ma már nyolc hektáros a birtok, nem is akarnak nagyobbat, inkább az immár harmadik éve zajló, biogazdálkodásra történő átállással foglalkoznak. De nemcsak a szőlőben, hanem a (spontán) fermentációban is a naturális megközelítés hívei, a pincében négy kerámiatojásban is erjesztenek, illetve kvevriszerű amfórákat is használnak. Tímea szerint a tartályban túl zárttá és sterillé vált az alapanyag, a hordóban mindig kapott egy olyan idegen ízt az égetéstől, amit nem szerettek, ezért tájékozódtak a kerámia felé, amiben lélegzik a bor, erjedéskor remekül mozog-kering benne, és tisztán borízű marad. A hosszú érleléshez persze használják (a főzött, nem égetett) hordót is, hiszen Tímea a középút híve, nem extrémista természetesség-hívő, úgy látja, ha nagyon be kell avatkozni, akkor be kell avatkozni.
A borászat Tállyán található, abban az egykoron csodás településen,a 18. században sokkal pezsgőbb élet folyt itt, mint manapság, de a régi mesebeli házak kirajzolják azt a szédületes kultúrát és jómódot, ami megformálta ezt a kis mezővárost és a régiót az 1700-as években. Tállyán a hangulat kicsit más, mint Mádon, ami mögött kicsit háttérbe szorult és mostanában találja meg újra a hangját és főleg az ízét, köszönhetően az olyan extraneusoknak, mint az Éless házaspár. Andezit és riolitufa, lassabb botritizálódás, minden kicsit később történik és érik Tállyán, és bár sokan állítják, a savak Tímea szerint nem élesebbek, mint máshol.

Nem könnyű döntés falura költözni, „mindig nehéz feltenni magadnak a kérdést, hogy van-e itt jövője az embernek’? - mondja Tímea, és felmerül az a kérdés is, hogy mi legyen a gyerekek iskoláztatásával, mi lesz, ha nem lelnek a közelben jó sulit. Egyelőre Zoé és Adél még végtelenül messze vannak az érettségitől, a család így is eléggé kétlaki életet él, télen sokat vannak Budapesten.

Az ötödik szüreten vannak túl, tagjai a Terra Hungaricának, a borokat főleg zenei kifejezésekkel nevezik el, a termékpiramis alapzatát képező Frivolótól és Rapidótól a Parlandón és a Sentimentón át a csúcsot képező Thesisig és Puróig. Főleg budapesti éttermekben vannak jelen. Most 15 ezer palack lesz, „amikor 2015-ben az első aszúm elkészült, és megláttam, hogy rá van írva a nevem, arra gondoltam, ó, ha ezt nagyapa láthatta volna. Megfogalmazhatatlanul nagy érzés volt, és úgy éreztem, van értelme, ezért érdemes csinálni”.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013