AKTUÁLIS


Olaszrizling Szerintünk 2020

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre került Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak. Ebben az évben a fő téma a klímváltozás volt, annak hatása a fajta temesztérésre, valamint az erre adható válaszok.
Írta: Borigo


„Pénteken este, zárt körben ezzel a nagyon divatos témával foglalkoztunk. A csapból is a klímaváltozás folyik, ilyenkor különösen fontos, hogy ne ragadjunk le a sajtó-színtű közhelyeknél. Ezért olyan előadók tartották a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Két rövid előadás Szabó Zoltáné és Bakó Ambrusé közelebb vitt bennünket a szőlőhöz, a borhoz illetve aktuális problémáinkhoz.” (Jásdi István)
Szabó Zoltán a fajta eredetétről, jelenlegi helyzetéről tartott egy érdekes előadást. Nem a szőlők kivágása és új fajták telepítése a megoldás és a válasz a klímaváltozásra, hanem egy változatosabb klónszelekció használata és a többlépcsős szüret is egy lehetséges út, amit már többen alklamaznak és sikeres receptnek bizonyul. Az előadó szőlészeti, borászati, illetve szüreti megközelítéseket mutatott be, amit különféle kutatócsoprtok a világ különböző részein vizsgáltak többéves kísérletsorozatokban.

Bakó Ambrus a talajmunka, metszés és szőlőültetvények egész éves feladatairól, kihívásairól beszélt. A több lépcsős szüret az ő olvasatában egy nagyon hasznos eszköze lehet a borászoknak az egyre nagyobb kihívásnak számító, nyári hőhullámokés az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt: „A cél, hogy az alkoholtartalmat a borokban elfogadható mérték alatt lehessen tartani, illetve a savtartalom és a PH érték is az idálishoz jobban közelítsenek a klímaváltozás ellnére. A legfontosabb eszközök egyike lehet a talajkezelő megoldások alkalmazása, a talaj növényi hulladékkal való befedése a szőlősorok között, mulcsolás. Ez az eljárás rendkívüli módon tudja segíteni a vízgazdálkodást, ezzel a megoldással alcsonyabb cukortartalmat és magasabb savtartalmat lehet elérni.“

Kovács Tamás (Szent Donát Birtok) szerint a következő lépés a környező országokkal való szorosabb együttmüködés. „Közös kóstolókat és szakmai rendezvényeket kellene szervezni, amit igazából az Olaszrizling Szerintünk rendezvény is kitűzött céljául, csak nagyban, országhatárokat átlépve. Senki ne gondolja, hogy jövőre már nem olaszrizlinget fogunk telepíteni, mert olyan nagy lenne a probléma, viszont dolgoznunk kell rajta, hogy minél több tudást szerezzünk a fajtáról és ezt hatékonyabban át tudjuk egymásnak adni“

Egyértelmű konszenzus volt a jelen lévő borászok között, hogy az olaszrizling nagyon jól alkalmazkodik a körülmények ellenére, jól állja a sarat és bőven van még tartalék a fajtában. A pénteki szakmai kóstolón a borászok szélsőséges évekből kóstoltattak olaszrizlingeket a kollégákkal és az adott évjárat problémáiról és a különböző időjárási viszonyokra adott szőlészeti válaszokról folyt a diskurzus. Sajnos még egy adott évjáraton belül is nagy különbség lehet Balatonon belül, hiszen a jégkár, vagy a csapadék sem egyenletesen oszlik meg a tó körül.

Jásdi István szerint 2019-ben egy nagyon jó olaszrizling évjárattal a hátunk mögött kicsit magabiztosabbak is lehetünk, de messze nem ad arra okot hogy hátradőljünk és ne foglalkozzunk stratégiai szinten is a fajátval kapcsolatos kérdésekkel: „Az olaszrizling egy sokoldalú fajta, az általunk ismert európai nagy fajták jelentős része nem lett volna alkalmas, hogy választ adjon az elmúlt évtized időjárásának a kihívásaira.“


Pintér Zsolt a rendezvény főszervezője kiemelte: "A nemzetközi piacon is értelmezhetővé és izgalmas termékké nőtte ki magát a Csopaki Kódex, hegyboraival és dűlős tételeivel. Létrejött a Vinea Balaton termékkoncepció és hazánk első régiós együttmüködésén alapuló bormárkája a Balatonbor öt éve töretlenül fejlődik. Erősödik a Hegybor termékkör és egyre több borvidék, "hegy" kezdi kialakítani saját termékleírását a Balaton körül. A munkáknak egyértelműen egy közös nevezője van: az olaszrizling."


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013