BORFOLIÓ


A legendák velünk élnek…

Csomagot hozott a posta. Tudtam persze előre, hiszen Csutorás Ferenc, magyarul Csuti már jelezte a telefonban, hogy küld valami különlegeset, de az ember azért meglepődik, mert persze nem tud észben tartani semmit. Szóval jött egy szép doboz, aminek érdekesen archívra dizájnolt oldalairól, valamint a mellékelt leírásból érdekes történetet ismerhettem meg: „A szigorú, de zavaros ’50-es években az Aranycsapat volt képes azt a hitet fenntartani, hogy az életnek mégis van szépsége és realitása. Puskás Öcsi csillogó tehetsége és egyénisége túlnőtt a hatalom kisszerűségén. Ennek egyik eredményeként Puskás Ferenc 1953-ban Csutorás nagyapámmal, az egri borosgazdával nyitott maszek borozót a pesti belvárosban, az Eötvös utcában. Csutorás nagyapa és Puskás Öcsi az üzleti kapcsolat révén nemcsak üzlettársak voltak, hanem barátságot is kötöttek. Kapcsolatuknak a nagy játékos 56-os emigrációja vetett véget. A borozó Puskás Öcsi emigrációja után végül Sándor „Csikar” segítségével 1960-ig működött.” - Ez áll a dobozon, benne pedig az Aranycsapat tiszteletére palackozott, később 12 palackosra tervezett válogatás első négy tétele. És hogy miért 12? Vannak tippjeink, de a legjobb, ha megkérdezik Csutit, de további információ nyerhető a www.csutoraspince.hu oldalról is.
Írta: Borigo


A négy bort természetesen meg is kóstoltuk, íme rövid véleményünk, pontszámot persze nem adtunk:
Csutorás Pince Délidő (olaszrizling) 2006 Szinte tiszta, egy érintésnyi szalmasárga reflex látható benne. A pohár falán apró szénsavgyöngyök rakódnak ki, illata nem tolakodó, sőt inkább visszafogottnak mondható. Olyan, mintha füvet és kis mentát aprítanánk. Szájban is kissé visszafogottan lép fel, savai jók, testben inkább karcsúnak mondható. Nagyon szép fajtajelleg, pikáns kesernye, szépen összeálló ízkomplexum. Még várjunk egy picit több palackbukéra. Puskás Öcsinek ajánlva.

Csutorás Pince Szonett (gyöngyrizling és olaszrizling) 2006 Soha nem hallottunk a gyöngyrizlingről, de utánanézünk, ígérjük. Illata tömör és játékos egyszerre, valamiféle érdekes, zöldfűszeres iránnyal, mondjuk kapor és bazsalikom. Szájban győz a cserszegi, karaktere viszi a bort, könnyed, friss és fajtajelleges. Van egyfajta húsleveses, harapható jellege, talán egy kis zeller íz teszi, talán a nagy test, tán mindkettő. A test jelentős részét adó alkohol a végén még fel is melegít, talán tehetné kevésbé. Zakariás Józsefnek címezve.

Csutorás Pince Lyukalatti (leányka) 2006 Már illata is testes bort ígér, a gazdag karakter mellé sós mineralitás társul. Érett szőlős, buja és húsos, kedves fajtajelleggel. Megkóstolva aztán tényleg vastag és tüzes annak ellenére, hogy egyensúlya tökéletes. Az érett karakter kísérőjeként egyfajta kesernye jelenik meg, mondanám, hogy alkohol, de nem az, mert nem melegít, sokkal inkább a glicerin. A végére is marad a bujaságból: igazi leányka. Buzánszky Jenő is szereti.

Csutorás Pince Bikavér Superior (kékfrankos, cabernet sauvignon és franc) 2005 Na, ez az a vörösbor illat, amit ha betesznek egy sorba, akkor vakon azonnal kilőjük, hogy egri. Nem tudni miért, talán a kékfrankos eleganciája teszi, és valahogy így lehet elképzelni a tökéletes Bikavért. Egyszerre hűvösen elegáns és csábító, izmos és légies, vagány és lecsiszolt. Közepesnél nagyobb test, még egy picit érezhető tölgy és hosszú lecsengés. Egy kis plussz palackbuké még neki is jól fog állni. Grosics Gyula bora.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013