BORFOLIÓ


Impresszív részletek...

Sűrűn van úgy, hogy a borfirkászt meghívják borkóstolóra. Ezek általában jó hangulatú rendezvények, ahol a legtöbb esetben azért – lássuk be – mégsem a borokon van a hangsúly. De van úgy, hogy igen. Ez leginkább a vendéglátó elhatározásától függ, és külön öröm, hogy pár héten belül két (lásd Bokszi) ilyen, szakmai szempontból is egészen „részletgazdag” eseményen vehettünk részt.
Írta: Borigo


A Királyudvarnak a Terroir Clubban, májusban megtartott rendezvénye két dolog miatt volt különleges. Az egyik, hogy maga Anthony Hwang, a pincészet tulajdonosa és Demeter Zoltán együtt tartotta az előadást, és ez azért nem mindennapos. A másik pedig, hogy a borok olyannyira főszerepbe kerültek, hogy még egy részletes „vita” is kibontakozott az értő csapat tagjai között.
Anthony Hwang részletekbe menő előadása alapvetően három nagy téma köré csoportosult, és mindhárom jelentősen összefügg. Szeretnének a nemzetközi piacon egyre inkább hangsúlyosan megjelenni, és ehhez a szortiment struktúrája látható változásokon megy keresztül. Ehhez kapcsolódik a második téma, hogy a pincészet sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a jövőben a száraz-félszáraz borokra, és hogy ez a nemzetközi erőtérben könnyebben kommunikálható legyen, a pincészet e borok elnevezésében a Vouvray (Itt, a Loire völgyében található Anthony Hwang másik pincészete, a Domaine Huët) rendszert kezdi átvenni. Ily módon a sec és demi-sec kategóriák a borok címkéjén is megjelennek. A harmadik nagy téma maga a terroir és a borász személye. Demeter Zoltán intuitív hozzáállása és az egyes területek további feltérképezése a cél, hogy a nemzetközi piac egy világszínvonalú, a termőhelyet a legfontosabbnak tartó, és azt kibontani is tudó pincészetet ismerjen meg. A Terroir Club pedig abban kapcsolódik az egészhez, hogy a belföldi értékesítést egy bizonyos átmenettel teljesen átveszi. Az előadást a már említett kóstoló követte, ahol bemutatták a pincészet jelenlegi szortimentjét. A borokat kóstolási sorrendben közöljük, a pontszámokat e sorok írója adta, és mivel nem volt vakkóstoló, csak tól-ig értékelést adunk.
89-91 Királyudvar Sec 2005 Csillogó, szalmasárga szín, egészen komplex illat, melyet a hárslevelű vezet, a furmint, keleti fűszerek és a Lapis mineralitása egészíti ki. Kóstolva tökéletes egyensúly, kevés, de integrált maradékcukor, lecsiszolt, harmonikus struktúra. A végén egy kicsit melegít az alkohol, pedig csak 12,3. Már most is jól iható, de a hatalmas beltartalom még sokáig viszi, megkóstolnám öt év múlva.

92-93 Királyudvar Demi-Sec 2005 Nagyon elegáns, csillogó megjelenés, kicsit zárkózott, szikáran izmos, mér érett illat. Itt a furmint a mérvadó, ezért aztán kevésbé csábító, viszont hallatlanul elegáns. A Sec-hez hasonlóan itt sem tűnik fel a majd huszas maradékcukor, mert a test és a részletgazdagság felülírja. Nagyon jól iható bor, kifejezetten a high-food mellé. Hosszú, és itt az alkoholérzet sem jelenik meg a végén. Személyes kedvenc.

85-86 Királyudvar Furmint Lapis 2006 Népszerű bor lesz ez az 55 gramm maradékcukorral rendelkező, könnyű bor. Fiatalos és csinos, de a pont az hiányzik belőle, ami egy igazi tokajit jellemzi: a tipikus karakter. Egyébként lecsiszolt, elegáns és részletgazdag, egyensúlya nem nagyon lehetne jobb, de a karakteresség híján inkább csak az édesség marad a végére.

88-89 Királyudvar Hárslevelű Lapis 2006 Nagyon kifinomult illat, a hárslevelű nagyon szép, határozott karaktert ad neki. Sok részlet, precíz kidolgozás, de egy kis plusz izgalom illatban jöhetne még. Kóstolva ez is megjön, remek egyensúly mellett határozott keleti fűszerezettség. A botritisz viszont hiányzik, valamint egy kis sav is a végére, mely meghúzná a lecsengést egy picit.

89-91 Királyudvar Ilona 2002 Aranysárga, csillogó szín, zárkózott, határozott karakterrel rendelkező, a vártnál kicsit kevésbé koncentrált illat szép botritisszel. Szájban ugyanezt kapjuk, valamint még szép gyümölcsösséget, visszafogott mineralitást és szép komplexitást. Feltűnő, hogy mennyire ételbarát a bor, egyben van, hatalmas testét fűszerek hada szegélyezi. A vége kajszibarackos és a fiatalos hatást erősíti. Még sokat fog változni.

89-91 Királyudvar Patrícia 2005 A lényege a 100% muskotály. Hihetetlen illatintenzitás, igazi muscat, csábító, de talán lehetne koncentráltabb. Nagyon szép savkészlet, határozott és élettel teli, karakteres. Rengeteg harapható gyümölcs és egy kis luk a test közepén. Parfümös, jól iható és a vége is egyben van a sok aszalt izével lecsengésben.

90-92 Királyudvar 6 puttonyos Aszú 2002 A birtokaszú a Danczkából és a Lapisból. Meglepően fiatalos, világos szín és illat. Orrban még a citrusos jelleg vezet, mely lendületes, de részletes is. Kicsit húsos és vegetális is, de ez remek karakterességet kölcsönöz. Szájban nagyszerű, lendületes savak, sok (még) direkt gyümölcs, hihetetlen komplexitás és fűszerezettség. Lecsiszolt és elegáns. Még egy kis karakter…?

92-95 Királyudvar 6 puttonyos Aszú Lapis 2002 Na ez az! Aranysárga, mégis fiatalos. Zárkózott picit, de nagyon részletgazdag, karakteres és minerális. Nagyon tömör és izmos, nagyon jó cukorérzettel, fantasztikus savkészlettel. Direkt gyümölcsösség, aszalt kajszi és keleti fűszerek. Nem lehet belekötni, de ha végképp akarok, akkor még egy kis mineralitást képzelek… Még lesz jobb is.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013