BORFOLIÓ


Weninger kékfrankosok Balfról és Horitschonból

Nagyon vidám dolog, ha ikerpincészetek borait hasonlíthatjuk össze, ráadásul ha ugyanazt a fajtát, jelen esetben a kékfrankost. Nyugati határunk két oldalán eme szőlőjószág határozza meg a tudatot (ha sokat iszunk belőle, akkor annak elvesztését), nem hívják magukat máshogy odaát, mint Blaufrankischland.
Írta: Borigo


Abban kitüntető szerencsében volt részünk, hogy ifjabb Franz Weninger kilenc piacon lévő tételt juttatott el hozzánk azzal a nem is titkolt céllal, hogy hasonlítsuk má’ össze az odaát és az ideát termelt tételeket, melyek nyilván hasonló tudásbázissal, hasonló gondolkodásmóddal, de más terroiron teremnek.
Nos, az eredményekből is látszik, hogy mintha a horitschoni borok izgalmasabbak lennének, de igazi okot nem tudunk. Az összes tétel kifejezetten fiatalnak tűnt, a tölgy még integrálódóban van, a tanninok még virgoncak, bár csiszoltak. Ki kell emelni, hogy az osztrák pincészet öt kékfrankosát is dűlőszelektáltan adja elő, közülük és a teljes sorból kiemelkedett a Dürrau, ami nem is véletlen: az ára is magasan kiemelkedik a mezőnyből.


87-88 Weninger Mittelburgenland Dürrau 2006 Nem jelzi a hascímke, de ez esetben is kékfrankossal van dolgunk. Az illat egészen lenyűgöző: a borsos, minerális, húsos jelleg még a keleti fűszerekkel és a mentával is kiegészül, ritka jószág. A koncentráltság komoly, az egyensúly tökéletes, de van egy egész picit hiány a közepén, ezért nem öt csillag. A tannin nagyon klassz, a lecsengésben kis tölgy.

86-87 Weninger Blaufrankisch Mittelburgenland Alte Reben 2006 Nagyon jó arányú, elegáns, megfelelően koncentrált, a gyümölcsösséget, a finom fát és a pici mineralitást egyaránt hordozó illat. Nem behízelgő, inkább szikáran izmos, elegáns bor jó egyensúllyal, fiatalos savkészlettel, még fiatal, de csiszolt tanninnal. Talán lehetne csábosabb, ivásra ösztökélőbb.

85-86 Weninger Blaufrankisch Mittelburgenland Hochacker 2006 Visszafogott, borsos, a Saybritzre nagyon hasonlító illatvilág, némi húsossággal és mentás háttérrel kiegészítve. Kóstolva nála is a csiszoltság, a finom tannin a legfeltűnőbb, valamint a nagyon szép savszerkezet. Koncentráltsága a közepesnél nagyobb, egyensúlya tökéletes. Elegáns is.

84-85 Weninger Blaufrankisch Mittelburgenland Saybritz 2006 Zárkózott, visszafogott, de lassan nagyon szép erényeket mutató illat finom gyümölcsösséggel, mély, frissen őrölt borsot a háttérből mutató jelleggel. Szájban nagyon jó arányokat mutat, a koncentráció a közepesnél nagyobb, a tannin finom és csiszolt, a test meghaladja a tölgyet, amely így csak a háttérben mutatkozik. A lecsengést a bors és egy is vanília uralja. Fiatal.

83-85 Weninger Soproni Kékfrankos Spern Steiner 2005 Intenzív kékfrankos illat egyértelmű, fiatalos tölggyel spékelve, mely lendületet, ugyanakkor némi fedést is ad. A bor egyébként jó egyensúllyal és savkészlettel rendelkezik, a koncentráltság közepes, a vaníliás jelleg a végéig elkíséri.

82-84 Weninger Blaufrankisch Mittelburgenland Horitschon 2006 Érdekes, mély, kifejezetten borsos, visszafogottan minerális és közepesen koncentrált illat. Szájban a gyümölcsösség nagyon intenzív, a tannin gyönyörűen csiszolt, a lecsengés közepesen hosszú. Jól iható, szép bor.

82-84 Weninger Soproni Kékfrankos 2007 Könnyű, rendkívül gyümölcsös, direkt meggyet, de leginkább friss kékszőlőt idéző illat, intenzív, jó arányú. Egyensúly tökéletes, a savak finomak, a test és a koncentráltság közepes mértékű. Van egy kifejezetten húsos, harapható vonulat az illattól egészen a lecsengésig.

82-84 Weninger Blaufrankisch Mittelburgenland Kirchholz 2006 Elsőre a komoly koncentráció, a borsos-sós-minerális jelleg és a háttérben a fiatalos tölgy jelentkezik. Kóstolva a koncentráltág visszafogottabb az illat alapján vártnál, az egyensúly jó, a savak vagányak. A végén a fiatal tölgy újra előkerül.

80-82 Weninger Soproni Kékfrankos 2006 Tiszta, gyümölcsös, enyhén minerális illat közepes koncentráltsággal. Kóstolva egyensúlyos, érdekes savú, igazi soproni kékfrankos, mely elsősorban a gyümölcsösségével és jól ihatóságával tűnik ki.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013