BORFOLIÓ


Tokaj a világgal szemben - tesztriport

Egészen különleges élmény minden alkalommal, ha magyar borokat hasonló típusú, stílusú, a nemzetközi vérkeringésben sokkal jobban résztvevő tételekkel, teljesen vakon hasonlíthatunk össze. Ilyenkor derül ki, hogy valójában mit is érnek a sokszor itthon körülrajongott tételek. A BORIGO már elég sokszor csinált ilyet történelme során, és tény, hogy a szkeptimizmusra saját tapasztalataink nem adtak okot. Kíváncsian ültünk tehát asztalhoz egy olyan kóstolón, ahol biztosan a legversenyképesebb „ágazat”, Tokaj borai kerültek szembe egy sor, a világban is nagy névvel.
Írta: Borigo


A kóstolót a Nemzetközi Borakadémia WSET-es csapata szervezte. Nem volt hosszú a sor, mindössze 10 bor szerepelt a terítéken, négy külföldi és hat magyar. Mondhatnánk, hogy ez kevés, de tény: a külföldiek a legmagasabb kategóriából kerültek kiválasztásra olyannyira, hogy az est sztárja a Wine Spectator szerint 100 pontos 2001-es Chateau d’Yquem volt, bár ezt e sorok írója nem tudta előre.

Ha megnézzük a pontszámokat, azt állapíthatjuk meg, amit már tulajdonképpen eddig is tudtunk: Tokaj édesborai a világ legjobbjai között vannak. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a stílusok annyira különbözőek e kategóriában, hogy a kóstolók nagy biztonsággal ismerik meg a borvidékeket, ami egyben azt is jelentheti, hogy preferenciáikat a pontszámokban is megjelenítik. E sorok írója komoly Sauternes-fan, mégis jelentősen alacsonyabb pontszámot adott a 100 pontosnak nevezett borra, mint a nagynevű magazin. Ez azért van, mert Tokaj annyira magasra teszi a lécet, hogy még az egyébként hallatlanul karakteres és kifinomult világborok is nagyon nehezen boldogulnak mellette. És az előbb említett stílusbeli elkülönülés lehet az oka, hogy nem jut még magasabbra, a nemzetközi kóstolók ugyanis megismerik, és a már megszokott preferenciák nem engedik náluk a legmagasabb pontszámokat megadni. Egy valamit azért nagyon sajnálok ebből a székből. Azt, hogy a BORIGO által 99 pontosnak minősített 2003-as Királyudvar Lapis nem volt a sorban, és nem tudtuk face to face összekóstolni a 100 pontos Yquemmel.

Még valami: köszönet a Nemzetközi Borakadémiásoknak, hogy ilyen kóstolókat szerveznek, és ezeket a szakma mellett a nagyközönségnek is hozzáférhetővé teszik. Így lehet csak fejlődni, tanulni mindenkinek. A kóstolót szakmai beszélgetés követte, melyet Samuel Tinon vezetett, aki bordeaux-i születésű és Tokajban borászkodik, nála autentikusabb személy nem is kívánhattunk volna.

A borokat kóstolási sorrendben közöljük, a pontszámokat e sorok írója adta, és mivel vakteszt volt, a pontszámok hivatalosak.


92 Kracher Welschrizling TBA 2005 Tiszta tokaji illat, rengeteg friss hatású aszalt gyümölccsel, sárgabarack persze nagyrészt. A fűszeressége egészen különleges, zöld-, keleti meg minden. Mély, vertikális illat. Szájban nagyon vastag és koncentrált, a savai nem túlzóak, az édesség jelentős. Sima és csábító, ugyanakkor a karakteresség lehetné még vagányabb. Egy kis melegítő alkohol a legvégén. (Wine Spectator: 92 pont)

86 Chateau Roumieu Sauternes 2006 Intenzív, zöldfűszeres, már-már vegetális illat, bazsalikom, levendula. Szájban az édesség nem magas, ugyanakkor a savkészlet még így sem tartja a lépést. A bor ilyen módon egy kicsit laposka, bár a karakterisztikája önmagában szép lenne a fűszerekkel és a szép gyümölcsösséggel.

90 Samuel Tinon Tokaji 5 puttonyos Aszú 2001 Nagyon intenzív, érett, toastos, dohányos, kávés illat rengeteg botritisszel és komoly fűszerkészlettel és kevés, meglepő parfümösséggel. Szájban ennél a tételnél is érezhető egy kis savhiány, ami egyúttal a torokban megjelenő melegséget is megmagyarázza. Egyébként koncentrációja komoly, a szerkezet talán kicsi lusta. A végén finom kis húsos, húsleveses érintés.

90 Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszú 1999 Intenzív, húsleveses, zöldfűszeres, harapható illat határozott kaporral, lime-mal, de dióval, mákkal, kicsit toasttal is. Szájban intenzív savérzet, a szerkezet még sem áll össze tökéletesre, egy egész pici édesség még nagyon jól jönne neki, mélységet adna. Ezzel együtt friss, tiszta, gyönyörű tétel, remek botritisszel és érett körtével a lecsengésben. (Wine Spectator: 92 pont, BORIGO 2004. november: 95 pont, BORIGO 2007. december: 91 pont, BORIGO 2008. április: 90 pont)

92 Kracher Chardonnay TBA 2005 Elsőre vidám csatornabüdi, de hamar szellőzik, átadva a helyet egy egészen részletgazdag illatvilágnak, amelyben a direkt gyümölcsösség, a pici toast éppúgy megtalálható, mint a keleti fűszerek. Egységes, kerek szájban is, talán megint a sav marad le egy picit, a magas édesség viszont bársonyos és sima struktúrát hoz létre. Olajos, rendkívül gazdag struktúra, már-már eszenciás. (Wine Spectator: 92 pont)

92 Királyudvar 6 puttonyos Aszú 2002 Visszafogott illat, benne elsődleges, citrusos, friss, karakteres jegyek, ugyanakkor a mélység eléggé visszafogott, fűszerei sem harsányak. Szájban sokkal karakteresebb, a savkészlet nagyon klassz, de itt meg az édesség lehetne több. Egyébként az egész nagyon vagány, egységes, rengeteg a jó fűszer, ugyanakkor lehetne mélyebb, teltebb, csábítóbb.

93 Demeter Zoltán Tokaji Főbor 2007 Visszafogott, ugyanakkor nagyon karakteres, egyedi, finoman vegetális, herbás, húsos, harapható illatvilág. Szájban is lassan bontakozik ki, viszont amikor ez megtörténik, akkor hihetetlenül részletgazdag lesz, nagyon tömör és strukturált, a fűszer rengeteg, a minerailtás komoly, plusz körtebefőtt, barack. Pici csersav is érezhető. Nagyon nagy bor.

94 Chateau d’Yquem Sauternes 2001 Intenzív, toastos, karamelles, de nagyon-nagyon karakteres, koncentrált illat, pici kurkumával, botritisszel, de dohánnyal, tölggyel is. Szájban gyakorlatilag tökéletes struktúra, a sav és a cukor nagyon jó egyensúlyban a testtel. Ennek ellenére egy egész picit rövidebb a korty a vártnál, a fene tudja miért. Részletgazdag, rendkívül karakteres, jelentős csersavval, kesernyével mutatkozó lecsengés. (Wine Spectator: 100 pont)89 Királyudvar Patrícia 2006 Intenzív, muskotályos, csábító illatvilág, de megjelenik egy határozott bazsalikomos, tárkonyos vonulat is. Szájban a közepesnél nagyobb testet, a szerkezethez pont jól passzoló testet kapunk, az egyensúly is rendben. A muskotály szájban is nagyon hatásos, ugyanakkor a hossz lehetne nagyobb esetében is. Pici csersav, intenzív echo.

94 Demeter Zoltán 6 puttonyos Aszú 2001 Nem túl intenzív, de tökéletes egyensúlyú illat, már pici toast, kávé és fekete csoki is felfedezhető, meg egy pici vegetális fedettség. Nagyon intenzív kajszi is ráadásként, nagymama lekvárja. Szájban nagyon komoly struktúra, hatalmas édesség, hatalmas részletgazdagság, nagyon szép mineralitás. (BORIGO 2006. december: 90 pont)

A jelen cikk kizárólag a BORIGO Online Bormagazin oldalain érhető el.
« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013