BORFOLIÓ


Szepsy István & Tokaj Oremus száraz vertikális

Herczeg Ágnes nevét csak mostanában kezdi megtanulni a borszerető közönség, pedig már másodéves a WSET londoni diplomakurzusán, 2009 áprilisi számunk óta kóstoló csapatunkban is részt vesz. Ezen kívül érdekes kóstolókat is szervez, egy ilyenre kaptunk meghívást még februárban.
Írta: Borigo


A kóstoló témája rendkívül izgalmasnak ígérkezett, ráadásul a két sort a két legautentikusabb személy konferálta. Ez a téma Szepsy István és a Tokaj Oremus száraz borainak vertikális tesztje volt, ami olyan meglepetéseket is tartogatott, amire nem számítottunk. Szepsy István és Bacsó András előadása önmagukban is komoly élményt nyújtottak, a borok pedig…

A borokat kóstolási sorrendben közöljük, a borleírásokat, e sosork írója készítette, a pontozás pedig tól-ig az ilyenkor szokásos módon.

Szepsy István


A tételek többsége még (vagy már) piacon nem lévő bor volt. A 2007-esek közül csak Nyúlászóval lehet találkozni, de a 2006-os Szent Tamás sincs kint még. A 2007-es borok 2008 augusztusában kerültek palackba, és még a kóstoló pillanatában sem mutatta egynémelyik teljes szépségét. Szepsy István előadásaiban mindig tud olyat mondani, amit az ember egy életre elraktároz magában, ez most is így volt: „Nem lehet nem szereti azt, amibe nagyon sok szeretet van beletéve.”

87-89 Szepsy István Furmint Nyúlászó 2007 Kerek, fajtajelleges illat, érett, fehérhúsú gyümölcsökkel. Szájban nagyon jó egyensúly, tömör, izmos struktúra, nem magas alkohol, finom, kerek savak, a hordóhatást nem érezni. Mandarinos, limes-os lecsengés. (BORIGO 2009. február: 86 pont)

86-87 Szepsy István Birtok Furmint 2007 Érdekes, élénk, parfümös, furmintos illat, minerális is egy picit, de nem kőzetminta. Puha struktúra (lösz), könnyű ihatóság, jó egyenúly, visszafogott alkohol, friss alma és körte, remek savkészlet. Hosszú. Nagyon jó inni, a fahatás nulla.

92-94 Szepsy István Úrágya Furmint 2007 Visszafogott, elegáns, hihetetlenül gazdag és tömény illat, benne nagyon komoly egyensúly, semmi nem lóg kis, se a fa, se az ásvány. Kóstolva hatalmas koncentráció, mégis könnyű, csillogó struktúra, nagyon jól, iható, csábító, mégsem nehéz. Az első olyan száraz magyar fehérbor, amely a hatalmas koncentráció mellett tud elképesztően elegáns lenni.

89-91 Szepsy István Urbán Furmint 2007 Visszafogott, elegáns, az ásvány és még picit a fa által meghatározott illat. Nagyon szép szerkezet, kicsit visszafogottabb struktúra, mint az Úrágya esetében. Friss, citrusos jelleg. Az ízvilágon nem ül semmi, talán a fa még érezhető, remek egyensúly, óriási koncentráció.

91-92 Szepsy István Szent Tamás 2007 Gyönyörűen karakteres ásványillattal nyílik, hozzá nagy adag őszibarack és keleti fűszerek. Kóstolva tökéletes az egyensúly, még a torokban sem melegít az alkohol, az ásványosság elképesztő erővel jelentkezik a szájban. Hihetetlen koncentráció, még időt kér, akár éveket is.

89-90 Szepsy István Szent Tamás 2006 Visszafogott, palackbukét is már megmutató illat friss citrussal, szép mineralitással és kis herbáriával a háttérben. Kóstolva szikár, izmos struktúra, remek egyensúly, finom csersavasság. Gyönyörű ásványosságot érezhetünk, melyet szépen keretez a már illatban is érezhető lime és grapefruit.

91-92 Szepsy István Szent Tamás 2005 Letaglózó ásványossággal és szellőztetendő animalitással indul. Kóstolva jó az egyensúly, az ásványosság nagyon vagány, karakteres, a savak finomak, egy kis csersav is érezhető. A fa már szinte teljesen beépült, kicsit még érezhető, a végét is a kő viszi előre. Kerek, szép, mégis izmos és szikár.

96-97 Szepsy István Szent Tamás 2003 Csillogó, elegáns, nem visszafogott, nem túlzó illat pici toasttal, tökéletes illategyensúllyal, mézes, direkt, friss kajszival, naranccsal, eperrel(!), érett, friss(!) szőlővel, elképesztő fűszerkészlettel, nem is lehet szavakba önteni. Szájban tökéletes, finom, elegáns struktúra, talán egy picit a tökéletesnél visszafogottabb sav, ennek ellenére remek egyensúly, egész pici melegség a torokban. Elegáns, nem nehéz. Nehezen hihető, hogy létezik ennél jobb száraz fehérbor. Erő és energia.


Szepsy IstvánTokaj Oremus


Bacsó András előadásából megtudhattuk, hogy az Oremusnak 12 hektárja van a tolcsvai Mandolás dűlőben, ugyanakkor a bor bevallottan nem csak onnan származik. A száraz borok esetében kulcskérdés a mineralitás. Tokaj adottságai, az a tény, hogy kis túlzással féldrágaköveken termelik a szőlőt, óriási lehetőségeket rejt – de csak akkor, ha azzal a borász jól él. Nem csak tökéletes elkészítés kell, hanem ennek úgy kell történnie, hogy érett bor is lehessen belőle, a száraz esetében is. A Mandolásból 80-100 ezer palack (!!!) készül évente, a teljesen dűlőszelektált előállítást pont ezért nem lehet megoldani. 32 országba exportálják a tételt és csak 15%-a marad itthon. Ugyanúgy válogatják a szőlőt, mint az aszúkhoz, fahordós erjesztést kap, majd teljes seprőn érlelik. 6 hónap a teljes hordós érlelés, majd 6 hónap palack következik, csak ezután kerül piacra.

87-88 Tokaj Oremus Mandolás Furmint 2006 Egységes, gazdag, szép érettséget is már mutató illatvilág érett körtével, naranccsal. Szájban tökéletes egyensúly, elképesztően szép savak, hallatlan gazdagság, telt, finom struktúra. Gyönyörű gyümölcsösség, őszibarack, ananász, fűszer, kicsi toast. Dinamikus, harapható bor.

86-87 Tokaj Oremus Mandolás Magnum 2005 Visszafogott, elegáns, szikár, furmintos illat citrussal. Egyenes vonalú, mégis tömör, szikár, érett, kicsi toast, gyömbér. Szájban tökéletes egyensúly, vagány savkészlet, szikár, tömör struktúra, sós mineralitás, finom, mediterrán, zöldfűszeres keret, a hordóhatás nem nyom.

89-91 Tokaj Oremus Mandolás 2003 Visszafogott, nagyon elegáns, kerek, nem nehéz, szépen ásványos, toastos palackbukéval a háttérben. Kóstolva érett, nagyon szépen érett, tömör, mégis kerek struktúrát mutató bor, az ásványosság tökéletes. Finom gyümölcsösség. Nagy, szépen érett burgundira emlékeztet. Pici melegség a végén. Remek.

89-91 Tokaj Oremus Mandolás 2002 Visszafogott, érett, toastos, nagyon elegáns, szikár, mégis tömör illat. Szájban tökéletes egyensúly annak ellenére, hogy kerek, harapható, glicerines a struktúra, az alkohol is érezhető. Csúcsán lévő bor magas glicerinédességgel.

89-91 Tokaj Oremus Mandolás Magnum 2002 Visszafogott, érett, nagyon hasonló az előzőhöz, de talán a fa jobban érezhető, és az ásványosság is sokkal jobban a felszínen van. Szikáran izmos, feszes, tosatos, mégis gyümölcsös. Ragyogó, karakteres, vagány.

90-91 Furmint Grand Selection 1994 Hivalkodó sonkás, füstös, nem pejoratív értelemben oxidált illat, érett gyönyörű. Szájban a struktúra ma is tökéletes, a savak jól tarják magukat, bár már túl vannak a csúcson. Érett és elegáns, nem vagyunk hozzászokva.


A jelen cikk kizárólag a BORIGO Online Bormagazin oldalain érhető el.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013