BORFOLIÓ


Újra és újra: Montalcino 2004

Már szinte unjuk – mondhatnánk duzzogva, ha Montalcino-t egyáltalán meg lehetne unni valaha. Miután sok tucat 2004-es Brunello-t kóstoltunk a Benvenuto-n (és írtunk meg áprilisban), most újabb 10-nek a bemutatása következik – természetesen ismét a Montalcino Borszaküzlet jóvoltából.
Írta: Borigo


A kiválasztás szempontja az volt, hogy a legjobbak kerüljenek terítékre, Suhayda László a Wine Spectatorben 94-et vagy annál többet kapott borokból válogatott, elsősorban a kisebb, érdekes pincék tételeit preferálva. A tíz közül csak a La Serena-t kóstoltuk kint, akkor 92-94-re adtuk, most sokkal jobb lett, hasonlóan a teszten kóstolt Uccelliera-hoz. Mindenképpen elmondható, hogy már pár hónappal több palackos érlelés is gyönyörűen kinyitotta a januárban még igen zárkózott és megközelíthetetlen tételeket. Mindegyikből a gyönyörű, összetéveszthetetlen toszkán illat, a táj illata érződött. A borokat kóstolási sorrendben közöljük, és mivel a teszt nem vakon történt, csal tól-ig pontokat adtunk.

94-96 La Serena Brunello di Montalcino 2004 Döbbenetes illatintenzitás, benne minden, amit a sangiovese adhat. Egészen hihetetlen részletgazdagság friss szőlővel, dohánnyal, toasttal, rengeteg fűszerrel és virággal, egyszerre csábító és elegáns. Szájban tökéletes egyensúly, nagyon feszes, mégis lágy szerkezet, nagyon komoly test. Még egy kis újfa az ízben, de a tannin tökéletes, puha, mégis élettel teli. Hatalmas potenciál. (Wine Spectator: 94 pont)

91-92 Tenimenti Ricci Brunello di Montalcino 2004 Finom, húsos, rendkívül gyümölcsös, haraphatóan húsos illatvilág frissen őrölt borssal, vérnaranccsal, vaníliás háttérrel. Szájban is ez folytatódik, de a szerkezet kicsit egydimenziós, a savak kicsit lemaradnak, a feszesség picit megtörik. A tannin nagyon szép, nem sok, puha, így a bor készebbnek tűnik a többinél. Szilvalekváros lecsengés, picit lehetne hosszabb. (Wine Spectator: 94 pont)

92-93 Lisini Brunello di Montalcino 2004 Elsőre virágos, kicsit vegetális, de korántsem zöldes illatok, kiegészítve kicsi bőrrel, dohánnyal, bazsalikommal, mentával. Szájban nagyon sima szerkezet, a közepesnél nagyobb test, vidámító glicerinédesség, remek egyensúly, nagyon klassz tanninok. Talán itt is picit lemarad a sav, de az egyensúlyt ez nem bontja, inkább csak a feszességből vesz vissza kicsit. (Wine Spectator: 94 pont)

93-94 Podere la Vigna Brunello di Montalcino 2004 Feketeszeder - rendkívül intenzív – elsőre. Aztán még dohány, hallatlan fűszerkészlet, fehérbors, virágok, egészen kicsi hordóhatás. Szájban sima, a tannin csiszolt, a test komoly, a szerkezet harapható, de egy kicsit hamar eltűnik a szájból. Ennek az lehet az oka, hogy a sav és a tannin nem áll össze annyira, hogy feszessé tegye a szerkezetet. Ez együtt döbbenetes gazdagság. (Wine Spectator: 95 pont)

93-94 Il Marroneto Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie 2004 Visszafogott illat, benne friss zöldpaprika – mégsem zöld az illat, hanem inkább fűszeres, csokis, kurkumás, borsos. Szájban egyszerre sima és élénk, ami köszönhető a jó savaknak és a rendkívül csiszolt tanninoknak. A fahatás tetten érhető. A szerkezet feszes és húsos egyszerre, ami messzire viheti még. (Wine Spectator: 95 pont)
94-95 Eredi Fuligni Brunello di Montalcino 2004 Hihetetlen intenzitás, benne gyönyörű gyümölcsök (szeder), már-már parfümös virágkészlet, avar, gyönyörű fűszerek: bazsalikom, zeller. Szájban a nagyon fimon tanninszerkezet tűnik fel elsőre, a szerkezet feszes, a savak nagyon jól tartják az egészet. Hosszú, szájbetöltő, potens és részletgazdag. Remek. (Wine Spectator: 95 pont)

94-95 Collemattoni Brunello di Montalcino 2004 Visszafogott intenzitású, mégis erőteljes, húsos, lekváros, meggyes, szilvás illat pici vaníliával, mentával és púderrel (!) a háttérben. Szájban nagyon szép szerkezet, lágy és feszes egyszerre, de tény, hogy ez a feszesség lehetne még jobb. A tannin gyönyörű, betölti a szájat, a hordóhatás kvázi nulla, ez nem is véletlen: csak nagyhordót használnak. Hatalmas potenciál. (Wine Spectator: 95 pont)

93-94 San Filippo Brunello di Montalcino La Lucére 2004 Visszafogott illat, benne sok-sok mindenféle, főtt húsos, zelleres, főtt fehérrépás, szegfűszeges, nagyon izgalmas részletesség zsályával, kakukkfűvel. Kóstolva is ez folytatódik, a test komoly, az egyensúly tökéletes, a tannin puha, talán lehetne feszesebb. A sav nagyon szép, nem tolakodó, ugyanakkor mégis karakteres. Kis toast a legvégén. (Wine Spectator: 96 pont)

93-94 Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenua Nuova 2004 Közepes intenzitású illat nagyon szép hordóhatással, finom fűszerekkel, szép cserzett bőrrel, kis alkoholédességgel. Szájban ez a is édesség újra megjelenik, a tannin nagyon klassz, feszes és puha egyszerre. A vanília itt is jelentős, sajnos az a helyzet, hogy kicsit fedi a részleteket. Ezzel együtt csábító, nagyon részletes, feszes, hatalmas potenciállal rendelkező valami. (Wine Spectator: 96 pont)
96-98 Uccelliera Brunello di Montalcino 2004 Egyesíti az összes előző bor jó tulajdonságát. Elképesztő intenzitással nyit, benne kerek, hallatlanul gyümölcsös és húsos felszín, alatta rengeteg fűszer, bazsalikommal, mentával, bőrrel, friss sangiovese-vel. Szájban egészen különleges szerkezet, gyönyörű, nagyon klassz savak, hallatlanul feszes, hibátlan, csiszolt, mégis élettel teli tanninok, ragyogó arányok, gyönyörű komplexitás. A végén csoki, kávé remek dohány, és soha nem ér véget. Kellett neki a pár hónap a palackban… (Wine Spectator: 97 pont)

A jelen cikk kizárólag a BORIGO Online Bormagazin oldalain érhető el.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013