BORFOLIÓ


Béres Furmint vertikális

Láthatóan eljutott egy olyan szintre a magyar borászat, hogy pincészetek tömegeinek kezd lenni egy-egy borából értékelhető mennyiségű évjárata lenni. Szerencsére Tokajban is így van ez, legutóbb Szepsy István és az Oremus száraz furmintjait mutatjtk be, most pedig úgy hozta a sors, hogy a Béres Szőlőbirtok hasonló tételeit kóstolhattuk.
Írta: Borigo


A pincészet a 2003-as évjárat óta hoz forgalomba száraz furmintot, az utolsó piacra került évjáratból, a 2007-esből már három példány is készült. Az mindenképpen megfigyelhető, hogy a borok ugyanabban a stílusban, évről évre felismerhetően hasonló elhatározással készültek. Ez a stílus nem túlérett szőlőről szól, sokkal inkább a szikáran izmos, savra szüretelt struktúráról. Ez nem jelenti a koncentráció elvesztését, hanem sokkal inkább a játékosság megtartását és ennek hosszú időre történő megőrzését. Kóstolva a tételeket ez be is bizonyosodott, a 2003-as is még teljesen fittnek bizonyult.

A tételeket a Béres Borklub rendezvényén kóstoltuk, nem vakon, ezért a pontszámok az ilyenkor szokásos módon nem egzaktak. A borokat kóstolási sorrendben közöljük.

84-85 Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint 2007 Tiszta, összetéveszthetetlenül tokaji és összetéveszthetetlenül furmint illat, benne egy kis citrus, egy kis avar, egy kis finom mineralitás. Szájban ragyogó egyensúly, a savak szépek, élettel teliek, de nem túlzóak. Kóstolva is előkerül az a földes-minerális-sós jelleg, amit illatban is éreztünk.

84-85 Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint Lőcse 2007 Élénk, minerális illatához a tölgy fiatalos vaníliája, valamint citrusos felhangok csatlakoznak. Szájban nagyon klassz, vagány, csillogó, elegáns savkészletet, mellette a közepesnél nagyobb test, már simuló tölgy, pici csersav. Még mindig van érnivalója, a struktúra még kerekedhet. A Lőcse ízei tökéletesen felismerhetőek. (BORIGO 2009. február: 83 pont)

87-88 Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint Omlás 2007 Nem igazán élénk, inkább elegáns, virágos, egy kis finom, húsleveses fűszerezettségű érintéssel, pluszként egy kis citrussal. Tölgyhatás alig érezhető rajta. Egyensúlya remek, a struktúra komoly, az egész bor nagyon szép eleganciát hordoz. Feszes, izmos, arányos, ornamentikájában a virágos, lime-os, zöldfűszeres jegyek keverednek. Még mindig lesz jobb. (BORIGO 2009. február: 88 pont)

86-87 Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint Lőcse 2006 Intenzív, nagyon tokaji furmintos jelleg, felismerhető. Már palackbukés, érett, kicsit toastos, de gyümölcse is még élettel teli. Szikáran izmos, feszes szerkezet, jó savak, nagyon intenzív aromatömeg narancsos, virágos, zöldalmás kiegészítőkkel. Csúcsán lévő, de még sokáig ott maradó, remek tétel. (BORIGO 2008. február: 83 pont)

89-90 Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint 2005 Intenzív, nagyon mély, már jelentős érettséget felmutató, aszalt gyümölcsöket, feltűnő mineralitást hordozó illatvilág. Kóstoláskor feszes, csillogó szerkezet, remek egyensúly, még mindig fiatalos, grapefruitos, lime-os ízvilág, arányos, elegáns. Folyamatosan fejlődik a pohárban, érdemes várni rá. (BORIGO 2007. február: 91 pont)
87-88 Béres Szőlőbirtok Tokaji Furmint Lőcse 2003 Intenzív, nagyon érett, igazi tokaji illat, mely nem botritiszes, mégis felsejlik az aszú illata. Mellette zöldfűszer, édes keksz. Kóstolva nagyszerű arányokat mutat, remek egyensúlyt, a savak is finomak. Az aszús, édeskekszes jelleg újra megjelenik, végigkísérve a lecsengést a torokig. Ilyen egy szépen érett száraz furmint. (BORIGO 2005. december: 84 pont)

A jelen cikk kizárólag a BORIGO Online Bormagazin oldalain érhető el.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013