BORFOLIÓ


Királyudvar évjárat bemutató 2010-ben

Tulajdonképpen már harmadszor adunk közre Királyudvar évjárat bemutatót a BORIGO hasábjain, a nyájas olvasó persze kérdezheti: miért e nagy figyelem? Nos, egyfelől Anthony Hwang tart ilyet (értsd: más nem nagyon), tehát van mit megírni, másfelől ez a pincészet tagadhatatlanul kedvenceink közé tartozik.
Írta: Borigo


Kedvencünk, mert talán e pincészet esetében lehet a leginkább tetten érni azt a stílusbeli különállást, amelyről már annyit beszéltünk. Beszéltünk februári tokaji tesztünk kapcsán, beszéltünk a vörösöknél és beszélünk júniusi számunkban, Wachaut kóstolva. És ha jól emlékszünk, a Pannon Bormustrát követően beszélt és írt erről egy lengyel úriember is…

Ez a polémiát tulajdonképpen leegyszerűsíthetjük a koncentráció/alkoholosság versus egyensúly/elegancia métára, egyértelmű, hogy a BORIGO melyik párton áll… És a Királyudvar is azon a párton áll, megírtuk már sokszor, éppen ezért sem megyünk el amellett, ha bemutatót tartanak.

Nos, Anthony Hwang a borokon kívül beszámolt a pincészetet érintő újabb információkról is: 2009-ben megkezdődött a Lapis teraszok felújítása, amely 2010-ben folytatódik. Folytatódott a biodinamkus program is, harmadik évében tart az átállás a Percze és a Henye 15 hektárja esetében, a többi még csak organikus. A tapasztalatok nagyon jók, a szőlők egészségesebbek, a gyümölcs érése természetes, és általánosan 2-2,5 héttel előbb szüretelhetők mint a többi dűlő.
2009-est nagyon nehéz, de a végén remek végeredményt adó évjáratnak írta le a tulajdonos. Nagyon száraz nyár és nagy meleg volt, ugyanakkor június12-én nagy jégeső vonult végig a Danczkától a Lapisig. Október 10. után viszont nagyon kemény esős időszak következett, néhány nap száraz volt csak, és már jött a hó. Ennek ellenére nagyon jó volt a biodinamikus dűlők érése és nagyon jól alakult a Henye újjáéledése a jég után. A nyári meleg ellenére nagyon jól alakult a sav-cukor arány és egészséges volt a szőlő. A biodinamikus dűlőkben az esők előtt leszüreteltek, ami kulcskérdés volt… Aszú viszont nem lesz, mert az aszúszemek minősége a folyamatos eső miatt nem volt jó, kimosta az eső a lényeget. Kicsit másképpen történt is az erjedés, nagyobb volt az alkohol kihozatal, de lassabb volt az erjedés.

Nagy és mély borok születtek, és azt figyelték meg, hogy az erjedés mintha nem a szokásos vadélesztők jelenlétében történt volna meg. Anthony Hwang azt a kérdést teszi fel, hogy ha ez azért volt, mert a korábban a kemikáliákkal kiirtott élesztők most visszatértek, akkor nagy különbségek fognak kialakulni Tokajon belül a stílusokban. A savszerkezet sokkal finomabb, mint 2008 előtt, a felmelegedés sokkal több almasavat hagy benne a szőlőben (a Királyudvar tudatosan nem bontja a malót..). A savak most már fokuszáltabbak, és ezzel együtt lesznek igazán elegánsak a borok. A 2008 és 2009 már azt mutatja, amit elterveztek, a régebbi évjáratok még jobban a bájosságra építettek, az újabbak precízebbek, elegánsabbak.

A Királyudvar egyébként nagyon hamar, az évjáratot követő májusban letölti az Ilona és az aszú kivételével összes borát (mindenkinek ajánljuk figyelmébe 2010 júniusi számunk Wachau tesztjeit övező dohogásunkat…), és a palackos érlelésben hisznek igazán! Ennek megfelelően hordóhatást gyakorlatilag nem érzetünk egyik kóstolt borban sem… A borok mindegyike lassan nyílt, várva mindegyik nagyon sokat fejlődött a pohárban.

És még valami, ami a kóstolón elhangzott, és nem győzünk egyetérteni: a furmint és az újfa nem jó barátok!!!!!
86-88 Sec 2009 (alc. 13, cukor 7, sav 6,8) Már illatban is sokkal koncentráltabbnak tűnik, mint a 2008. Mindenből egy kicsit több van benne… Szájban már érezhető, hogy sokkal fiatalabb, még a citrus sokkal intenzívebb. A szerkezet érdekes módon kevésbé tökéletes (most?), édesebb struktúrát kapunk és ez kicsit fedi is a részleteket. Ezzel együtt nagyon élvezetes és a karakteres, ez utóbbi valóban kicsit eltér az eddig kóstolt Secektől.

87-90 Sec 2008 (alc. 12,5, cukor 11, sav 7,5) Ideális évjáratból származó bor. Tiszta és csillogó illat, kifejezetten szőlőgyümölcsös, picit citrusos, de ásványos is. Szájban tökéletes egyensúly kapunk, a bor úgy lendületes, hogy a tartalom is megvan. Nem magas a koncentráció, így a nehézkesség meg sem érinti. Lehetne egy picit hosszabb.

88-91 Demi Sec 2009 (alc. 13, cukor 21, sav 7, Becsek tisztán) AH szerint nagyon jól működődő kategória, nagyon jól mutatja Tokaj erejét. Illata tisztán gyümölcsös, friss szőlő, körte. Struktúrája nagyon komoly, az édesség nagyon jól támaszkodik a savakra, így az egyensúly tökéletes. Harapható, szájbetöltő, nagyon gyümölcsös, csak visszafogott ásványt mutató bor, kvázi tökéletes eleganciával. Finom mandula (nem kesernye!!) a végén. A legjobb Demi Sec ami valaha készült a pincészetben.

87-90 Lapis Furmint 2009 (alc. 11,5, cukor 64, sav 5,8) A teraszok közepéről-tetejéről származó 41 éves ültetvényről származik. Direkten gyümölcsös-mustos illat, már-már parfümös. Szájban rendkívül sima és behízelgő, elképesztően csiszolt szerkezet. Talán pont ez a hiányossága(?) is, lehetne karakteresebb talán, a szájnak így nem nagyon van mibe belekapaszkodnia. Puha, finom pici ásvánnyal kísért, nagyon gyümis lecsengés. Persze hosszú.

87-91 Lapis Hárslevelű 2009 (alc. 11,5, cukor 64, sav 5,8) A Lapis középső részéről, október 20. körül szüretelve a pár száraz napon. Stílusban nagyon hasonló a furminthoz, tulajdonképpen a termőhely sokkal inkább karakterizálja a bort, mint a fajta. Hatalmas gyümölcs, arányos édesség, nagyon finom savkészlet. A lecsengésben esetében sokkal inkább érezhető a mineralitás, mint a furmintnál. Kis csersav is megjelenik.

93-95 Ilona Cuvée 2008 (alc. 10,5, cukor 195, sav 10,2) Szándékosan visszatartott tétel palackérlelésre. Csillogó, arany megjelenés, illatában döbbenetes mélység, a botritisz tökéletes illatstruktúrában jelenik meg: a kajszis, kandírozott alapok mellé vagány, karakteres zöldfűszerrel, nagyon komoly koncentrációval. Az ásvány nagyon finom, az egész olyan, mint egy szörp, de nem az a szörp… Tiszta gyümölcslé… (BORIGO 2009. augusztus: 92-94 pont)

94-96 6 puttonyos Aszú 2006 (alc. 10, cukor 242, sav 12,5) 2006 nagyon nagy aszú évjárat: az illat nagyon komplex és nagyon mély, rengeteg réteggel: kandírozott minden, keleti fűszerek tömege, érdekes módon a zöldfűszer kevésbé karakteres. Szájban sima, a fa hatása itt – ha nagyon finoman is – de megjelenik. Nagyon klassz botritisz. Nagyon sűrű szövetű, tömör, strukturálisan tökéletes anyag. Még nagyon fiatal… Vicces: toastos, már-már szikár elegancia, nulla nehézkesség.

96-98 6 puttonyos Lapis Aszú 2006 (alc. 9,5, cukor 228, sav 9,8) A Lapis azonnal kiugrik a pohárból: Erőteljes, tömör és tömény mineralitás, kőszag, mellette nagyon komoly karakter fűszerben is: bazsalikom, rozmaring, de még kapor is, sőt avar és dohány és füst. Kóstolva hihetetlen koncentráció, a struktúra úgy tökéletes ahogy van, a tömörség elképesztő, és a savak annyira élénkek, hogy még kicsit túl is játszanak mindent. Nagyon karakteres, a 2003-as tökéletes utódja. Végtelen.

96-98 6 puttonyos Lapis Aszú 2003 (alc. 10, cukor 290, sav 14,4) A Lapis ez esetben és most és még mindig ugyanaz a gyomorba akasztó karaktert hozza, mint amikor 99-et kapott a BORIGO-ban. Már-már büdösnek ható, hihetetlen ásvány és dűlőkarakter, bacon, avar és gomba, de még virágok is. Érdekes, hogy a sav most egy picit visszafogottabb, a 2006-os annyira intenzív savkaraktert mutat, hogy nehéz mellette megélni. Ezzel együtt még mindig e sorok írójának valaha volt legjobb kóstolt bora. Végtelen. (BORIGO 2008. április: 99 pont)

Jelen cikk kizárólag a BORIGO Online Bormagazin oldalain érhető el.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013