GASZTRONÓM


Megjelent a Sörkönyv!

Pompás seritalokat már szép számmal találni a magyar piacon, de a sör és a gasztronómia találkozásáról még idehaza nem jelent meg kiadvány. A Corvina Kiadó gondozásában napvilágot látott, igényes kiadású könyv komoly érdeklődésre tarthat számot, a szerzőpáros neve pedig garancia a sikerre: Vétek György a sörök kiváló szakértője, tucatnyi sörös témájú könyv szerzője, míg Rosenstein Róbert séf a konyhában mozog igencsak otthonosan. A könyv kiemelt figyelmet szentel a sör és a konyhaművészet kapcsolatában rejlő izgalmas, ám Magyarországon még kevéssé ismert lehetőségek bemutatásának is.
Írta: Borigo


A sörkultúra látványos hazai fejlődése Magyarországon is időszerűvé tette egy olyan kötet megjelenését, amely egyrészt nyomon követi a sörforradalom útját Amerikától Európán át Magyarországig, másrészt felhívja a figyelmet arra, miként válhat a sör egyszerű tömegtermékből a gasztronómia kiemelt szereplőjévé.


Fotó: Pintér Árpád


A szerzőpáros könyve elsőként foglalkozik átfogóan a két terület találkozásával. A kötet bemutatja a sörfőzés legújabb külföldi és hazai trendjeit, az új sörözőtípusokat, a különféle sörfajtákat, és néhány érdekes külföldi és hazai sörfőző-formációra és sörlelőhelyre is felhívja a figyelmet. Emellett a szép kötetből bárki megtanulhatja, hogyan kell sört kóstolni, szervírozni, és azt is, hogy melyik ételtípushoz melyik sör illik leginkább. A kötet szerkesztői a koktélok kedvelőire is gondoltak: a Sörkönyvben néhány különleges sörkoktél receptje is szerepel.


Fotó: Pintér Árpád


A Sörkönyvben tehát a gasztronómia is fontos szerepet kap: külön fejezet szól arról, hogy mit lehet kezdeni a sörrel a konyhában, és Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő séfje tálalásában a kötet harminc izgalmas sörös étel receptjét is közreadja. A kötet desszertjeit Baracskay Angéla, a 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje álmodta meg. Arról, hogy ezek a receptek a gyakorlatban is mennyire jól működnek, a könyvbemutató után tartott kóstoláson magunk is meggyőződhettünk: Robi ételei és a Monyó csapata által lefőzött saját Rosenstein-sörök remekül passzolnak egymáshoz.


Fotó: Pintér Árpád


A könyv gyönyörű fotóit Pintér Árpi készítette.

Vétek György – Rosenstein Róbert: Sörkönyv
Corvina Kiadó, 2015
208 oldal


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013