GASZTRONÓM


Karácsonyi mit mivel

Az ünnep közeledtével egyre több háziasszony tudja már, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. De kérdés: tudjuk-e, hogy melyik ételhez milyen bor passzol? Ehhez adunk egy pár ötletet!
Írta: Borigo


Kezdjük egy tradicionális eljárással készült, szép tokaji pezsgővel!

Chateau Dereszla Tokaji Méthode Traditionelle Pezsgő 2011
BORIGO-leírás: "Világos szalmasárga színvilág, gyöngyözése finom, ugyanakkor nem túl tartós. Illata viszont kárpótol, gyümölcsössége és az autolízis finom élesztőssége szinte tökéletes egységet alkot. Szájban kivételes perlázst kapunk, a buborékok finomak, sokan vannak és tartósak. Száraz és elegáns szerkezet. Ízei az illathoz hasonlóak, a finom élesztősség a kulcs. Nagyon szép és elegáns."
Ár: 2500 Ft körül
Folytassuk a fehérborokkal!

Szent Donát Csopak 2014
BORIGO-leírás: „Illatában elsőre határozott fűszerességet érezhetünk: kakukkfű, tárkony, lestyán, pici levendula (provence-i fűszerkeverék); utána jönnek a gyümölcsök citrusok, körte, zöldalma és rengeteg ásvány. Ízében a mineralitásé a fő hangsúly, tetszetős savhangsúllyal kiegészítve. Szép struktúra: fűszerek és citrusok. Hűvös elegancia, nagyon jó gasztrobor.”
Milyen fogáshoz ajánljuk: Inkább tengeri halak mellé kínálnánk, enyhén fanyar, tejszínes öntettel. De kiváló kísérője lehet az újévi malacnak is, pláne, ha van mellé egy kis savanyú káposzta.
Ár: 2000 Ft körül

Bencze Birtok Rajnai Rizling 2013
BORIGO-leírás: "Három frakció, hordós és tartályos házasítás. Csillogó szalmasárga megjelenés, finom mozgás. Illata nem áradó, nagyon finom szerkezetű, virág, gyümölcs, kis fajtajelleg, kis hordóhatás, de ez utóbbi is nagyon finom kivitel. Fiatal bor határozott savkészlettel, elegáns ásványosággal, lendületes, almás-citrusos háttérrel, érintésnyi maradékcukorral. Gyönyörű, elegáns, sós lecsengés."
Milyen fogáshoz ajánljuk: Székely és töltött káposzta egyaránt passzolna.
Ár: 2500 Ft körül
Gróf Buttler Egri Chardonnay 2013
BORIGO-leírás: "Közepesen intenzív citromsárga, közepes koronával. Illata közepesen intenzív, főként édeskés virágos, mellette citrus, zöld alma, éretlen körte fedezhető fel. Markáns savú, markáns alkoholú bor, közepes test. Lecsengésében inkább a savak jutnak szerephez."
Milyen fogáshoz ajánljuk: Birssel és rozmaringgal sült pulyka mellé vagy a rántott ponty-krumplipüré páros mellé kiváló.
Ár: 3000 Ft körül

Chateau Pajzos Tokaji Furmint Selection 2013
BORIGO-leírás: "Közepes citromsárga, vékony, de igen markáns koronával. Illata összetett, ásványossága mellet szép fa (ami eleinte kicsit markáns), szekunder citrusos jegyek jellemzik. Nagyon jó egyensúlyú bor, határozott gyümölcsös jegyekkel, integrálódott, de ennek ellenére lendületes savval, közepes testtel, hosszú lecsengéssel. Komoly bor, aminek még sok időt érdemes adni."
Milyen fogáshoz ajánljuk: Paprikás harcsatepertő lilahagymával; liba- vagy kacsamáj kalácson, fűszeres almaszósszal.
Ár: 4000 Ft körül

Most pedig következzen néhány kitűnő vörös!

Jackfall Villányi Syrah 2012
BORIGO-leírás: "Mély, fiatalos rubin szín, lilás széllel. Illata közepesnél intenzívebb, rendkívül precízen gyümölcsös, a meggy kivételes, de van áfonya és szeder is. Kóstolva remek szerkezetet kapunk: semmi nehézkesség, kirobbanó gyümölcs (lásd az illatot), remek savak, arányos alkohol, semmi melegség, alig detektálható hordóvanília. A tannin külön szám: egyszerre puha, csiszolt, de gerinces."
Milyen fogáshoz ajánljuk: Fűszervajas egész pulykasült, Gravy mártással burgonyapürével kiváló fogás lehetne.
Ár: 3000 Ft körül
Grál Borpince Pelzberg Kékfrankos 2013
BORIGO-leírás: "Cseresznye, málna, piros bogyós gyümölcsök kavalkádja, rengeteg fűszerrel és elegáns tanninszerkezettel. Kimagasló és modern kékfrankos, hosszú lecsengéssel."
Milyen fogáshoz ajánljuk: Kacsamellfilé szilvás csatnival, de egy gyümölcsszószos pulykát is elbír.
Ár: 5000 Ft körül

BGB-Bauer Bauer 2009
BORIGO-leírás: "Mély rubinszínű bor vastag koronával, színes lecsorgással. Illata határozott, elsőre frissen gyümölcsös, azonban szellőztetéssel palackos érlelésre utaló jegyek jönnek elő. Szájban nagyon vastag, telt, markáns, de érett tanninnal, lekerekedett savakkal. A korty végén a tercier jegyek is előjönnek. Palackérett bor, hosszú lecsengéssel."
Milyen fogáshoz ajánljuk: Vaddisznósült erdei gombás mártással, áfonyalekvárral és krokettel vagy chilis csokitorta szedereszenciával.
Ár: 6000 Ft körül
Tűzkő Birtok Merlot Válogatás 2012
BORIGO-leírás: "Illatában első blikkre eper, némi eperlekvár, szép földes jegyek, pici szeder, elegancia. Kóstolva közepesnél nagyobb test, itt is nagyon elegáns, a savak vibrálnak, a korty betölti a szájat, a tanninok egy picit még szárítanak, de egyértelmű, hogy be fognak épülni. Az ízképben az illat köszön vissza, némi fűszerrel megbolondítva. A lecsengése hosszú, édeskés, icipicit lekváros."
Milyen fogáshoz ajánljuk: Jól passzol hozzá az erdei gyümölcsös pulykasült vagy egy csokis desszert eperlekvárral.
Ár: 4000 Ft körül

Végezetül jöjjön néhány desszertbor a vacsora lezárásaként!

Pannon-Tokaj Dominium Édeske 2013
BORIGO-leírás: „Lendületes, édeskés illattal nyit, benne vidám citrusok, friss szőlő, sárgadinnye, sárga- és őszibarack, egy kis ásványosság. Szájban tökéletes egyensúlyt kapunk, közepes édességet, szerkezete a krémesség és a szikárság határán egyensúlyoz. Édessége szép és mély, egy kis csersavat is kapunk a korty végén. Nagyon jól iható.”
Ár: 2000 Ft körül
Oremus Pincészet Tokaji Édes Szamorodni 2010
BORIGO-leírás: „Illatában levesfűszerek és aszalt kajszibarack, ánizs, szegfűszeg és mandarin. Kóstolva közepesnél nagyobb test, kerek savak, szikáran elegáns struktúra. Az ízképben mediterrán citrusok, zöldfűszerek, pici méz és szerecsendió.”
Ár: 3000 Ft körül

Chateau Pajzos 5 Puttonyos Aszú 2008
BORIGO-leírás: „Első szippantásra egy határozott gyógynövényes, zöldfűszeres csokrot érezhetünk, később megjelenik egy kis hordóvanília és egy kis kajszibarackos érintés is. Az első korty nagyon szépen mutatkozik, egy kis csersav is figyel a sarokban, ez utóbbi miatt nem krémes teljesen. Nagyon sok részletet mutat szájban is, a gyümölcstől indulva a herbákon keresztül a csonthájasokig.”
Ár: 7500 Ft körül


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013