GASZTRONÓM


Caffe Vergnano 1882

Azt mondják, az olasz espresso kávé önmagában egy filozófia. Ott van mögötte a hosszú időt megélt tradíció, a szakértelem és természetesen az olasz életérzés, amelyet oly sokan ismerünk a világ más tájain is. E helyen most egy olyan kávét és hátterét mutatjuk be, amely a legjobb olasz hagyományokat követi, és annak ellenére, hogy az olasz piac egyik legfontosabb szereplője, mégis meg tudott maradni családi, gyakorlatilag kézműves műhelynek.
Írta: Borigo


A Caffe Vergnano Torino mellett, Piemont tartományban található, barolók, barbarescók, nebbiolók közvetlen szomszédságában. A Vergnano név ismerősen csenghet sokak számára, hiszen számos kávézó kínálja a csinos kis feliratos csészéikben a kávéitalt már Magyarországon is. A Torinóhoz közeli településen, Santenaban akár az illat is vezethetne bennünket a célhoz, a gyár közelében finom pörkölt kávé illata terjeng.




A Caffe Vergnano immár négy generációra vezethető vissza. A történetet a dédpapa, Domenico Vergnano indította újára 1881-ben, amikor is a szomszéd településen – egyben szülővárosukban – Chieri-ben megnyitotta első üzletét, mely akkoriban még inkább fűszerbolt volt. A rákövetkező évben, 1882-ben már kávéeladással és pörköléssel is elkezdett foglalkozni, a fő irányvonalat a kezdetektől fogva a minőségi termékek jelentették. A dédpapát a cég vezetésében fiai követték, a jelenlegi generáció pedig 1966 óta irányítja a vállalatot, Carlo Vergnano (elnök), illetve Franco Vergnano (ügyvezető igazgató) személyében.




A cég 1985-ben felvásárolta legnagyobb tartománybéli konkurensét, a Casa del Caffé-t, így vált Piemont vezető kávégyártójává, illetve Olaszország hatodik legnagyobb kávé pörkölőjévé. Jelenleg több mint 80 országba exportálnak, közel 20 éve Magyarországra is. Az 1970-es években épült fel modern pörkölő üzemük Santenában, amelyet folyamatosan fejlesztenek. 2011-ben teljesen új gyárként, a legmodernebb gyártási technológiával felszerelve készült el kávékapszula üzemük, amely Éspresso márkanéven gyártja a legismertebb kapszulamárkával kompatibilis termékeit.




A siker kulcsa azonban – túl a szakértelmen és marketingen – leginkább a kávéhoz, mint alapanyaghoz való hozzáállásban rejlik. Carlo Vergnano és a fia, Pietro rendszeresen járják a kávéültetvényeket, hogy a legjobb minőségű zöldkávékat választhassák ki a világ több kávétermő vidékéről, olyanokról, mint Haiti, Salvador, Costa Rica, Santo Domingo, Guatemala, Kenya, Brazília. A termelőkkel folyamatos kapcsolatot tartanak, figyelemmel kísérik a talajművelést, növényápolást, kávétermesztést. A különleges minőségű kávé kiválasztása, a speciális éghajlati viszonyok, valamint a földrajzi adottságok mind-mind hozzájárulnak ahhoz a finom kávéitalhoz, mely végül a csészénkbe kerül. Meg kell még említenünk egy kulcstényezőt, ami sok más kávégyártótól megkülönbözteti a Vergnanot: a zöld kávészemeket tradicionálisan, lassú pörkölési eljárással juttatják végleges fogyasztási formájába. A blendelés, azaz a kávékeverékek összeállítása a különböző származási helyű, illetve fajtájú (arabica, robusta) kávészemekből szintén szakértelmet (sok kóstolást, tapasztalatot, kávéismeretet) kíván, hogy a fogyasztó végül újra és újra a megszokott kedvenc kávéját kaphassa kézhez – mindezt a legifjabb generációhoz tartozó kedves és ambiciózus Carolina Vergnano is megerősítette a BORIGO-nak.




Emellett a Caffe Vergnano maximális figyelmet fordít a környezetvédelemre, modern gyártósorai minimális csomagolóanyag-felhasználással, még kevesebb hulladékkal, de maximális visszahasznosítással, komposztálással tesznek eleget a mai kor követelményeinek.




A Santena-i gyárban egy kávéakadémia is helyet kapott, melynek falai között 2005 óta (SCAE) certifikált barista képzés folyik. Itt szemináriumok, speciális tanórák, elméleti- és gyakorlati képzések, kávétesztek és cuppingok, valamint a szakma vezető szakértői közötti eszmecserék, termékinnovációk zajlanak. A kávé akadémiát Damian Burgess új-zélandi származású barista vezeti, aki Olaszország egyik legjobbja ebben a műfajban, és aki hallatlan lendülettel, kedvességgel és szakértelemmel oktatja a kávéról tanulni vágyókat, ráadásként pedig társaságában megérezhetünk valamit a kávé lelkéből is.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
GASZTRONÓM


Caffe Vergnano 1882

Azt mondják, az olasz espresso kávé önmagában egy filozófia. Ott van mögötte a hosszú időt megélt tradíció, a szakértelem és természetesen az olasz életérzés, amelyet oly sokan ismerünk a világ más tájain is. E helyen most egy olyan kávét és hátterét mutatjuk be, amely a legjobb olasz hagyományokat követi, és annak ellenére, hogy az olasz piac egyik legfontosabb szereplője, mégis meg tudott maradni családi, gyakorlatilag kézműves műhelynek.
Írta: Borigo


A Caffe Vergnano Torino mellett, Piemont tartományban található, barolók, barbarescók, nebbiolók közvetlen szomszédságában. A Vergnano név ismerősen csenghet sokak számára, hiszen számos kávézó kínálja a csinos kis feliratos csészéikben a kávéitalt már Magyarországon is. A Torinóhoz közeli településen, Santenaban akár az illat is vezethetne bennünket a célhoz, a gyár közelében finom pörkölt kávé illata terjeng.




A Caffe Vergnano immár négy generációra vezethető vissza. A történetet a dédpapa, Domenico Vergnano indította újára 1881-ben, amikor is a szomszéd településen – egyben szülővárosukban – Chieri-ben megnyitotta első üzletét, mely akkoriban még inkább fűszerbolt volt. A rákövetkező évben, 1882-ben már kávéeladással és pörköléssel is elkezdett foglalkozni, a fő irányvonalat a kezdetektől fogva a minőségi termékek jelentették. A dédpapát a cég vezetésében fiai követték, a jelenlegi generáció pedig 1966 óta irányítja a vállalatot, Carlo Vergnano (elnök), illetve Franco Vergnano (ügyvezető igazgató) személyében.




A cég 1985-ben felvásárolta legnagyobb tartománybéli konkurensét, a Casa del Caffé-t, így vált Piemont vezető kávégyártójává, illetve Olaszország hatodik legnagyobb kávé pörkölőjévé. Jelenleg több mint 80 országba exportálnak, közel 20 éve Magyarországra is. Az 1970-es években épült fel modern pörkölő üzemük Santenában, amelyet folyamatosan fejlesztenek. 2011-ben teljesen új gyárként, a legmodernebb gyártási technológiával felszerelve készült el kávékapszula üzemük, amely Éspresso márkanéven gyártja a legismertebb kapszulamárkával kompatibilis termékeit.




A siker kulcsa azonban – túl a szakértelmen és marketingen – leginkább a kávéhoz, mint alapanyaghoz való hozzáállásban rejlik. Carlo Vergnano és a fia, Pietro rendszeresen járják a kávéültetvényeket, hogy a legjobb minőségű zöldkávékat választhassák ki a világ több kávétermő vidékéről, olyanokról, mint Haiti, Salvador, Costa Rica, Santo Domingo, Guatemala, Kenya, Brazília. A termelőkkel folyamatos kapcsolatot tartanak, figyelemmel kísérik a talajművelést, növényápolást, kávétermesztést. A különleges minőségű kávé kiválasztása, a speciális éghajlati viszonyok, valamint a földrajzi adottságok mind-mind hozzájárulnak ahhoz a finom kávéitalhoz, mely végül a csészénkbe kerül. Meg kell még említenünk egy kulcstényezőt, ami sok más kávégyártótól megkülönbözteti a Vergnanot: a zöld kávészemeket tradicionálisan, lassú pörkölési eljárással juttatják végleges fogyasztási formájába. A blendelés, azaz a kávékeverékek összeállítása a különböző származási helyű, illetve fajtájú (arabica, robusta) kávészemekből szintén szakértelmet (sok kóstolást, tapasztalatot, kávéismeretet) kíván, hogy a fogyasztó végül újra és újra a megszokott kedvenc kávéját kaphassa kézhez – mindezt a legifjabb generációhoz tartozó kedves és ambiciózus Carolina Vergnano is megerősítette a BORIGO-nak.




Emellett a Caffe Vergnano maximális figyelmet fordít a környezetvédelemre, modern gyártósorai minimális csomagolóanyag-felhasználással, még kevesebb hulladékkal, de maximális visszahasznosítással, komposztálással tesznek eleget a mai kor követelményeinek.




A Santena-i gyárban egy kávéakadémia is helyet kapott, melynek falai között 2005 óta (SCAE) certifikált barista képzés folyik. Itt szemináriumok, speciális tanórák, elméleti- és gyakorlati képzések, kávétesztek és cuppingok, valamint a szakma vezető szakértői közötti eszmecserék, termékinnovációk zajlanak. A kávé akadémiát Damian Burgess új-zélandi származású barista vezeti, aki Olaszország egyik legjobbja ebben a műfajban, és aki hallatlan lendülettel, kedvességgel és szakértelemmel oktatja a kávéról tanulni vágyókat, ráadásként pedig társaságában megérezhetünk valamit a kávé lelkéből is.


« Vissza az előző oldalra