HÍRSZÜRET


Újabb Michelin-csillagot szerzett Budapest!

A Costes volt a második kelet-európai étterem, amely Michelin-csillagot kapott. Tavalyhoz képest dupláztunk, most a Vörösmarty téri Onyx is csillagos lett. Húsz éttermet ajánl a legjobb európai éttermeket felsoroló kalauz a magyar fővárosból.


Világevő blog információi szerint ma jelentette be egy zártkörű budapesti háttérbeszélgetésen Rebecca Burr, a Michelin európai kalauzának főszerkesztője, hogy újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot. A 2011-es kalauz még nem jelent meg, de az információ így is biztos.

A tavaly csillagot kapott Costes továbbra is egycsillagos étteremként szerepelt a Main Cities of Europe kiadványban, hozzá csatlagozott ugyancsak eggyel a Vörösmarty téri Onyx. A listán összesen húsz budapesti étterem szerepel.

Tavaly éppen március 16-án derült ki, hogy megvan az első magyar Michelin-csillag: a Ráday utcai Costes a prágai Four Seasons szálloda Allegro étterme után a második volt, amely posztkommunista városban kapta meg az elismerést. Az Onyx elismerése az első azonban, amelyet magyar szakácsok, Szulló Szabina és Széll Tamás kapott: a Costest a portugál Miguel Vieira vezette, amikro az ellenőrök először az étteremben jártak, majd az argentín Nicolas Delgado vette át, közvetlenül azelőtt, hogy a Michelin-csillagot megkapták volna (Azóta ismét Vieira a séf).



A Világevő beszámolója szerint Széll Tamás, az Onyx séfje éppen beteg, ő is csak ma tudta meg, hogy étterme Michelin-csillagot kapott. “Negyvenfokos lázban töltöm az első napom a michelines étteremben, hulla beteg vagyok. Nagyon örülünk, még fel se fogtam! Kicsit szédülök is!” - nyilatkozta Széll Tamás a blognak.

"Tavaly felfedték magukat a Michelin ellenőrei, idén azonban titokban teszteltek, és utána sem mutatkoztak be. Ennek ellenére bíztunk abban, hogy idén megkapjuk a csillagot, hiszen évek óta ezért dolgozunk" - nyilatkozta az Indexnek Hamvas Zoltán, az Onyx egyik tulajdonosa.

Hamvas szerint az ellenőrökkel folytatott tavalyi beszélgetés után megpróbáltak még tovább javítani az éttermen és a konyhán is: kibővítették a helyet, amely ugyan 49 főt tud fogadni egyszerre most is, de már nem olyan zsúfoltak az asztalok, lecserélték az étkészletet, és hétfőnként is szünnapot tartanak, hogy végig ugyanaz, az összeszokott csapat dolgozhasson együtt a konyhán.

Hamvas szerint az Onyx eddig is nyereséges volt, és gyakran volt teltház is, így az elismerés nem jár majd azonnali anyagi előnyökkel. Az ételek árait nem akarják emelni, de már mától drágább ötszáz forinttal az ebéd menü, mivel Hamvas szerint az alacsony ár már tarthatatlan volt.

Az Onyx főként magyar alapanyagokból készíti az ételeket, a bárány, marha borjúhúst azonban például külföldről kell beszerezniük, mert nem találnak itthon megbízhatóan, egyenletesen jó minőségben szállítani tudó termelőt.


Szulló Szabina és Széll Tamás

Az Onyx évek óta készül a Michelin-csillagra, a Szulló Szabina executive chef és Széll Tamás sous-chef vezetésével működő 49 férőhelyes étterem étlapján “csak a legkiválóbb alapanyagokból, a legjobb technológiákkal készült ételek találhatóak”.

Az Étteremkalauz 2010-es kiadása szerint Budapest harmadik legjobb étterme az Onyx, és a Népszabadság Top 100-as listáján is harmadik.

Széll Tamás 2008-ban és 2010-ben is megnyerte a „Hagyomány és evolúció” szakácsversenyt, ennek megfelelően az étlapon többnyire a magyar és a nemzetközi konyhát modernizáló fogások találhatók. Például a tavalyi díjnyertes étel, a tanyasi csirke kolbász, kacsamájjal, savanyú káposztamártással, habart tojással és kandírozott szalonnával, vagy a szopós malac sült, almás véres hurkával, lilakáposzta-mártással, káposztalekvárral és nudlival.

Forrásunk ezúttal az index.hu hírportál volt.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013