HÍRSZÜRET


Szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben

Volt idő, mikor azt hitték az emberek, ott terem a szarvasgomba, ahol a szarvasok a nászukat járják vagy, ahol a villám a földbe csap. Ma már tudjuk, hogy az értékes, kilónként 10-25 0000 forintot kóstáló gombafaj a föld alatt terem, a fák gyökereivel él szimbiózisban. Az őszi szezon elkezdődött, vadászok, kutyákat előkészíteni! A Szalajka-völgyeben október 8-án tizenegyedszer rendezik meg a Szarvasgomba-vadászatot.


Magyarország azon szerencsés országok közé tartozik, ahol jól érzi magát a szarvasgomba. A 17-18. század óta mozgatja szakácsaink fantáziáját, és a piacokat is természetesen. Voltak régiók, ahol egyenesen erre az iparágra rendezkedett be a családok többsége – nem csak a császári udvarba, hanem exportra is jutott a különleges növényből bőven.

Az egyszerűbb háztartásokban nem tulajdonítottak nagy cécót a növénynek: papírba csomagolva, kis szalonnával zsírozva, kenyérrel fogyasztották. Szemben a franciákkal és az olaszokkal, akik a legkacifántosabb módokon készítik évszázadok óta. Ma már nem csak a hivatásos, hanem a hobbi-szarvasgombászat is kedvelt időtöltés, országszerte több településen indítják útjára kutyáikat a „gombasport” szerelmesei az őszi időszakban (is).

Idén 14. alkalommal kerül megrendezésre a Szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben október 8-án. Az immár hagyományosnak mondható rendezvényen a korábbiakhoz hasonlóan a nap fénypontját jelentő gombavadászat mellett egész napos programok – például ültetvénybejárás, pálinkakóstoló várják a vendégeket. Az ebéd mellé, melyet Ruprecht László készít Nádasy Erika, Domján Edit-díjas színművésznő énekel Piaf dalokat. Az eseményen 9 egri és egy mádi borász kínálja borait. A részletes programtervet az alábbiakban olvashatják:

9:00 – 11:00: Közös falusi reggelizgetés
Az idei reggelit az egri Zsálya Bisztró készíti, falusi ízekkel, a poharakba frissen facsart narancslé helyett frissen facsart must kerül.
11:15: Kisvonattal utazás a kutyás verseny helyszínére
11:30: Kereső Kutyák Országos Versenye az Erdei Múzeumnál
14:30: Eredményhirdetés, díjkiosztás
14:45: Gála étkezés Ruprecht László vezényletével és a Reform Chef Club –bal. Főszerepben a magyar mangalica! Az ebéd szarvasgombával készülő fogásaihoz 8 egri és egy mádi pincészet kínálja borait: 5 évszak Borműhely, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Csutorás Ferenc, Demeter Csaba, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, St. Andrea Szőlőbirtok,  Orsolya Pince és Orosz Gábor (Mád).
Az ebéden Nádasy Erika, Domján Edit-díjas színművésznő Piaf dalokat ad elő. Minden résztvevő ajándék szarvasgombás meglepetést vihet az otthon maradt barátoknak. Amennyiben kapitális méretű gombát találnak a versenyzők, azt helyben el is árverezik.

Fakultatív programok:
Szarvasgombateszt
Szarvasgomba ültetvény bejárása
Szarvasgomba termékbemutató és vásár – Vagoemt Kft.
Pálinkakóstoló- és vásár – Agárdi Pálinkafőzde
bükki sajt manufaktúra termékeinek bemutatója és vásár – Sándor Tamás

Helyszín: Szalajka-völgy
 Időpont: 2011. 10. 08.
 Részvételi díj: 20 000 Ft / fő

A Szarvasgomba vadászatról bővebb információkat a www.lovasetterem.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/zsalyabisztro és a www.facebook.com/lovasetterem oldalakon tudhat meg.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013