HÍRSZÜRET


Gyász Montalcinoban

91 éves korában, 2013. április 7-én elhunyt Franco Biondi Santi, a legendás Tenuta Greppo birtok tulajdonosa. A következőkben – talán szokatlan módon - egy kicsit személyesebb megemlékezés következik…
Írta: Borigo


E rövid hír sokkolta a BORIGO szerkesztőségét, személyesen is e sorok íróját, hiszen 2009 tavaszán a BORIGO stábját személyesen is fogadta a legendás kockás kalap tulajdonosa. Az akkor 87 éves doyen még akkor is maga vitte a birtok ügyeit, irányította a borászati munkákat és naponta háromszor mérte – ahogy az utóbbi 25 évben mindig – az időjárási jellemzőket. De nem ez volt az igazi lényeg, hanem a Dottore (ahogy mindenki nevezte) arisztokratikus, mégis végtelenül közvetlen és megnyerő személyisége, aki legtermészetesebb módon fogadta az általa nyilván ismeretlen magyar bormagazin küldöttségét. A legelegánsabb, legszebb férfi volt (még ennyi idősen is…), akivel valaha találkozhattunk, a vele készült, és itt is mellékelt közös kép örök emlék marad.




Franco Biondi Santi 1922-ben született, és édesapja, Tancredi Biondi Santi már 10 éves korábban megkezdte képzését. Később Franco teljesen kitanulta a borászatot, és mikor hazatért a II. világháborúból, beállt dolgozni az Il Greppohoz. A ’70-es években elhunyt édesapjától már ő vette át a borászatot, amely akkor még csak 5-6 hektár volt, ő fejlesztette fel a mai közel 30 hektárra. (A birtok teljes területe 150 hektár körül van, a többin nagyrészt olívát termelnek.)

Hozzá tartozik a történethez, hogy az ő ténykedésének ideje alatt vált Montalcino világsztár borvidékké, de elsősorban az amerikai Marinelli család Castello Banfi-ja nyomán. Az általuk meghonosított stílussal futott be a borvidék a világon, és ezt a stílust Franco Biondi Santi soha nem követte. Soha nem használt egyetlen barrique hordót sem, borai szikárak, izmosak, nehezen megközelíthetőek voltak, és különösen hosszú palackérést igényeltek, viszont némelyik akár 100 éves korában is kitűnő állapotban van. Erről meg is győződhetett a BORIGO szerkesztősége, hiszen ott jártunkkor a Dottore egy 1983-as Riservát adott nekünk ajándékba, aminek 2009-es áprilisi számunkban 92-94 pontot adtunk – mondván, hogy még fiatalos… Egy interjúban így nyilatkozott: „A Brunellonak az érlelhetőség a lényege. A természet csodálatos dolgokra képes – csak ki kell tudnunk várni.”




A Brunello di Montalcino kitalálójának az unokája komoly űrt hagyott maga után. Fia, Jacopo a Castello di Montepo birtokot vezeti, de egy tavalyi interjúban a Dottore így fogalmazott, mikor megkérdezték az utódlásról: „Minden bizonnyal Jacopo lesz az.” (BGB)


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013