HÍRSZÜRET


10 tipp, hogy hogyan kezdjük a borkóstolást

Bárki bármit mond, bármennyire túlzásnak tűnik egy bor illatjegyekkel való leírása, a borkóstolás tudomány. A jó hír az, hogy az ehhez szükséges ismereteket tudatos kóstolással és némi képzéssel el lehet sajátítani. Képezhetjük magunkat is, de stabilabb alapokat kapunk és gyorsabban haladunk, ha profik is segítenek ebben. Megnéztük hát a Borkollégium bevezető képzését, és összeszedtük, hogy kinek, milyen esetben érdemes részt venni és ki mit tanulhat a kellemes tanfolyamon.
Írta: Borigo


Neked való a Borkollégium, ha:

1, Tényleg valami komolyat szeretnél kóstolni. Túljutottál a VBK-n, „az édes piroson”, a „cimborán” és a „koccintóson”.

2, A pohárral egy elegáns kört teszel a kezedben és már bele is szagolsz. Nem úgy pörgeted a poharat, mint egy centrifuga.

3, Ha valamennyire képben vagy a borok világát illetően. Amikor be akarják mutatni Irsai Olivért, nem a teremben kezdesz keresgélni.

4, Nem kérdezed meg a kurzus vezetőjétől, hogy hol találsz kólaautomatát, mert neked jobban csúszik úgy ez a Gere Kopár.

5, A maradékcukorról nem a MÜPA koncerttermében talált Negro jut eszedbe.

6, Az ízképek érzékelése nagyon egyedi, ezért nem baj, ha Bősz Adrián 2011-es szekszárdi merlot-jában nem érzed egyszerre a fűszert, a vaníliát, a keserű csokit, a gyógynövényeket és a feketebogyós gyümölcsöket...

7, Már megtanultad, hogy a marhapörköltet nem egy sauvignonblanc-nal kíséred le, Bolyki kékfrankosa pedig kicsit erős választás a délutáni habcsókhoz.

8, Ahhoz, hogy ébren maradj, ha valaki a társaságban borról beszél, nem kell négy kávé. Ráadásul kóstolás előtt amúgy sem ajánlott kávézni. Viszont mint a tanfolyamvezetőtől megtudtuk, az alvó hallgatónál minden jobb, ezért mi ittunk egy presszót.

9, Szeretnéd feloldani a családi ebéden/ munkavacsorán/ randin menetrendszerűen beálló kínos csendet egy rövid monológgal a terroir, az éghajlat és az optimális szüreti időpont összefüggéseiről.

10, A tízmillió borszakértő országában te valóban értékeled a Dereszla Tokaj Dry Furmintját.

*A példaként említett tételek előfordultak a Borkollégium képzésén. A tanfolyamot vezető Sánta Zoltán AIWS (Associate of the Institute of Wine and Spirits), lektor, újságíró szórakoztató és alapos előadásából megismertük az egyensúly-centrikus borértékelés alapjait, a borstílusokat, a szőlőfajtákat, valamint a bor és a gasztronómia összefüggéseit. A képzést szívesen ajánljuk mindenkinek, akire a fenti pontok igazak.

A Borkollégium képzéseiről itt találunk további információt:
http://www.borkollegium.hu/tanfolyam


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013