HÍRSZÜRET


Új minőségi sztenderd az osztrák pezsgőnek

Háromlépcsős sztenderdizálással és egységes pezsgőspohár-dizájnnal segíti könnyebb választáshoz és minőségi élményhez a pezsgőfogyasztókat az osztrák szabályozás
Írta: Borigo


Az új pezsgőrend
Világos, érthető információt sugallni az osztrák pezsgőkategóriákról – ez lenne a célja annak a szabályozásnak, amit az év elején jelentettek be és a nemrég lezajlott osztrák pezsgőünnepen részleteztek az Ausztriában összefogó pezsgőkészítők. Mostantól az országban készített pezsgőt három kategória egyikébe sorolják, így a vásárlók is pontosabb információhoz jutnak a származási hely és érlelési idő tekintetében. A Klassik, Reserve és Grand Reserve kategóriák mostantól azt jelölik, hogy a pezsgő 9, 18 vagy 30 hónap érlelési idővel, egy vagy több tartományból származó és ott feldolgozott szőlővel és milyen szintű eljárással készülnek.




Pezsgőt a menüsorba?
A bécsi Múzeumnegyedben október közepén megrendezett Osztrák Pezsgő Napján felhívták a figyelmet arra, hogy ideje elfelejteni azt a tévhitet, mely szerint a pezsgő kizárólag aperitifként vagy desszert mellé kínálható – hiszen az ital alkalmas arra is, hogy egy teljes menüsort végigkísérjen. Ezt a gondolatot már a franciák a Champagne kapcsán is vallják, ott teljes vacsorákat és menüt szánnak a pezsgőkkel való párosítás örömének. Főleg a Grand Reserve kategória esetében állíthatjuk, hogy magas minősége miatt ugyanolyan értéket képvisel önmagában fogyasztva és egy nívós ételsor részeként.




A poharak új dimenziója
Az elmúlt évtizedek (sőt, századok) új és új dizájnnal öltöztették fel a pezsgőspoharakat, amelyek esetében az utóbbi időben gyakran a pezsgőkortyolás élvezete is háttérbe szorult egy-egy új trend vagy forma mellett. Pedig utóbbi meghatározó a pezsgőélményben: a megfelelő arányok, üveg és szögek mind nagy hatással vannak arra, hogy miként észleljük az italunkat. Az Osztrák Bor Intézete most szabványpohárral lépett piacra: megalkották azt a formát, mely maximális mértékben arra törekszik, hogy kidomborítsa a pezsgő legszebb tulajdonságait.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013