HÍRSZÜRET


Elkészült a Tarcal Bor!

Több Tokaj-hegyaljai település után a borvidék legdélebbi pontján fekvő Tarcal is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát. Tarcal viszont kissé más úton jár, településbor-filozófiája eltér a mádi vagy a tállyai összefogással született borokétól. A kilenc pincészet részvételével elkészült 2016-os évjáratú Tarcal Bort az április 29. és május 1. között zajló Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége rendezvényen kóstolhatják meg először a tokaji borok szerelmesei.
Írta: Borigo


Tokaj-Hegyalja több települése is előállt már közös borral, ám a tarcaliak koncepciója különbözik a korábbiaktól: míg Mádon, Tállyán és Olaszliszkán a felvásárolt szőlőkből egy termelő készíti el a község borát, Tarcalon a csatlakozó pincészetek saját alapboraikat adják a településszintű házasításba. „Azok az egyedi jegyek, amelyek megjelennek a különböző dűlőinkben, a Tarcal Borban nem tűnnek el, hanem egymást erősítve gazdagítják az összképet” – fogalmazott Kanczler András, a Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok vezetője, hozzátéve, hogy bár az alapborok készítéséhez megadtak bizonyos kritériumokat, a saját technológia és a borászati gondolatvilág megjelenítésében szabadságot kaptak a pincészetek.




„A Tarcal Bor a termőhelynek és a tarcali borászok együttgondolkodásának bemutatkozása egy különleges házasításban” – nyilatkozta a közösségi bor megszületését kezdeményező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület nevében Majoros László borász, a Majoros Birtok és Borbár tulajdonosa. „Mi a borvidék legdélebbi részén, a legnaposabb dűlőkben, löszös talajon gazdálkodunk. Az innen származó borok sajátos karaktert mutatnak, könnyedség, frissesség, finom elegancia jellemzi őket. Érett gyümölcsaromákat, fűszereket, virágokat fedezhetünk fel a borban, ami mindig is megkülönböztette Tarcalt a többi hegyaljai településtől. Az volt a szándékunk, hogy az azonos koncepció mentén született borainkat összeházasítva, egy csak ránk jellemző különlegességgel rukkoljunk elő.”

Az ajánlások között szerepelt, hogy mindenki a legjobb dűlőjéből származó, botritiszmentes, alacsony tőketerheléssel termelt alapanyagot dolgozzon fel; és a borkészítés során spontán erjedéssel készítsék a bort, vagy a településen működő Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által szelektált élesztőtörzsekkel dolgozzanak. A borászok döntésére bízták, hogy furmintból, hárslevelűből illetve ezek házasításából hordóban vagy reduktív technológiával készítik-e el a száraz alapbort. A kilenc résztvevő pincészet mindegyike fejenként 2 hektoliter bort adott be a közösbe, így összesen 2500-3000 palack Tarcal Bor születik a 2016-os évjáratból. Ezt részben visszaosztják a pincészetekhez, akik helyben, vagy saját csatornáikon adhatják el, részben pedig közös értékesítésben juttatják el a vinotékákba és az éttermekbe. A csavarzárral és egyedi címkével ellátott Tarcal Bor a Mádon kifejlesztett 0,75-ös, sötét Tokaji palackban kerül forgalomba.




Amint Majoros László kiemelte, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület reméli, hogy idővel egyre több termelő csatlakozik a kezdeményezéshez a településen, ami várhatóan a borok komplexitását eredményezi majd. „Számunkra fontos ez a fajta megmutatkozás, hiszen a kulturális értékeink, építészetünk, természeti kincseink mellett a Tarcal Bort is a helyi vonzerő egyik elemének szánjuk. Az első kóstolásokon már túl vagyunk, és örömmel mondhatom, nagyon tetszetős, jól fogyasztható, citrusos bor készült, amely itatja magát.”


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013