PROGRAMOK

Whisky Show 2016

Immáron hatodik alkalommal rendezik meg a világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatát, a Whisky Show-t. 2016. október 28-29-én, pénteken és szombaton a Corinthia Hotel Budapest ad otthont a rendezvénynek, ahol mintegy 300 különböző whiskyt és érlelt párlatot lehet megkóstolni. A belépőjegyek kóstolójegyeket, illetve egy gravírozott kristálypoharat is tartalmaznak. A rendezvény egyedülállóan mutatja be a legismertebb és a legnevesebb, különleges whisky-ket is. Külföldi és hazai szakemberek által tartott előadásokon is részt lehet venni, amelyek egy-egy érdekes témát vagy márkát járnak körül, szintén kóstolással egybekötve.


A 2016-os Whisky Show újdonságai
2016-ban először két napos lesz a rendezvény. A pénteki nap szakmai nap, amelyre a szakmai jegy kedvezményes, a VIP belépőjegy magasabb árú, de különlegessége az, hogy 10 db kóstoló jegyet tartalmaz, amely bármely italra beváltható. Azaz a VIP jeggyel (csak a pénteki napra szól) garantáltan 10 prémium whisky-vel lehet megismerkedni. A szombati jegy a korábbi gyakorlatnak megfelelően 5 db kóstolójegyet tartalmaz.

A Whisky Show ötlete
A Whisky Show-hoz hasonló bemutatóknak – csakúgy, mint hazánkban a jobbnál jobb bor- vagy pálinka fesztiváloknak - külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át összesen mintegy 300 különböző whisky márka közül kóstolhat. Bemutatásra kerülnek a legismertebb kevert, azaz blended whiskyk, skót maláta whiskyk, márkás ír whiskey-k, amerikai Bourbon, Tennessee, kukorica és rozs whiskey-k, valamint különféle minőségi whiskyk Kanadából, Japánból, sőt Tajvanról! A lepárlók hivatalos palackozásain kívül bemutatásra kerülnek független palackozók különleges kiadású párlatai is. Így tehát a nagy és ismert márkák mellett találkozhat igazi kuriózumnak számító tételekkel is, többek között a Glenfarclas, a BenRiach, a Glenfiddich, a Nikka, vagy a Woodford lepárlók különlegességeivel és történeteivel.

Programok
Mindent első kézből ismerhet meg, mivel a Skóciából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból és Írországból érkezett szakértők személyesen kóstoltatják az aranysárga színű „élet vizét”. A rendezvény keretében 7 különteremben közel 30 ültetett előadás (ún. Master Class szeminárium) is megrendezésre kerül különböző témákban, ahol külföldi és hazai előadók mutatják be egy-egy márka termékeit, azok jellegzetességeit, és kóstoltatják meg a legkülönlegesebb párlataikat.
A Whisky Show hagyományos programelemein túl, mint amilyen a skót dudások felvonulása, valamint idén is lesz Whisky Koktél-Verseny, Magyarországon először alkalmazott egyenes kieséses rendszerben. A tavalyi évhez hasonlóan külön Food & Drink terem is kialakításra kerül, ahol szendvicsek, ételkülönlegességek, speciális espresso és filterkávék, tea, csokoládé, kézműves sör, illetve az egész rendezvény területén ún. vízpontok is felállításra kerülnek a felelős és kulturált alkoholfogyasztás támogatása érdekében.

A whiskyről
A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az "e"-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy bourbon whiskey érlelésére használtak - ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában. Természetesen minél hosszabban (akár több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze - és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital - így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.

A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje - akár 50-féle különböző whiskyből - az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre - hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat. 

Belépőjegyek
Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók. Minden jegy tartalmaz 5 db kóstolójegyet és egy exkluzív skót kristály whisky-kóstolópoharat is. Jegyárusítás: Whisky Shop - Veres Pálné utca 8., Libri Könyvesboltok és a www.whiskynet.hu, a www.port.hu valamint a www.programturizmus.hu oldalakon.

Kiállítók, márkák
A teljes kiállítói lista, illetve a részletes program és a szemináriumok témái, beosztása megtekinthető a Whisky Show honlapján: www.whisky-show.hu
Facebook:



« Vissza az előző oldalra
BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
PROGRAMOK

Whisky Show 2016

Immáron hatodik alkalommal rendezik meg a világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatát, a Whisky Show-t. 2016. október 28-29-én, pénteken és szombaton a Corinthia Hotel Budapest ad otthont a rendezvénynek, ahol mintegy 300 különböző whiskyt és érlelt párlatot lehet megkóstolni. A belépőjegyek kóstolójegyeket, illetve egy gravírozott kristálypoharat is tartalmaznak. A rendezvény egyedülállóan mutatja be a legismertebb és a legnevesebb, különleges whisky-ket is. Külföldi és hazai szakemberek által tartott előadásokon is részt lehet venni, amelyek egy-egy érdekes témát vagy márkát járnak körül, szintén kóstolással egybekötve.


A 2016-os Whisky Show újdonságai
2016-ban először két napos lesz a rendezvény. A pénteki nap szakmai nap, amelyre a szakmai jegy kedvezményes, a VIP belépőjegy magasabb árú, de különlegessége az, hogy 10 db kóstoló jegyet tartalmaz, amely bármely italra beváltható. Azaz a VIP jeggyel (csak a pénteki napra szól) garantáltan 10 prémium whisky-vel lehet megismerkedni. A szombati jegy a korábbi gyakorlatnak megfelelően 5 db kóstolójegyet tartalmaz.

A Whisky Show ötlete
A Whisky Show-hoz hasonló bemutatóknak – csakúgy, mint hazánkban a jobbnál jobb bor- vagy pálinka fesztiváloknak - külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át összesen mintegy 300 különböző whisky márka közül kóstolhat. Bemutatásra kerülnek a legismertebb kevert, azaz blended whiskyk, skót maláta whiskyk, márkás ír whiskey-k, amerikai Bourbon, Tennessee, kukorica és rozs whiskey-k, valamint különféle minőségi whiskyk Kanadából, Japánból, sőt Tajvanról! A lepárlók hivatalos palackozásain kívül bemutatásra kerülnek független palackozók különleges kiadású párlatai is. Így tehát a nagy és ismert márkák mellett találkozhat igazi kuriózumnak számító tételekkel is, többek között a Glenfarclas, a BenRiach, a Glenfiddich, a Nikka, vagy a Woodford lepárlók különlegességeivel és történeteivel.

Programok
Mindent első kézből ismerhet meg, mivel a Skóciából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból és Írországból érkezett szakértők személyesen kóstoltatják az aranysárga színű „élet vizét”. A rendezvény keretében 7 különteremben közel 30 ültetett előadás (ún. Master Class szeminárium) is megrendezésre kerül különböző témákban, ahol külföldi és hazai előadók mutatják be egy-egy márka termékeit, azok jellegzetességeit, és kóstoltatják meg a legkülönlegesebb párlataikat.
A Whisky Show hagyományos programelemein túl, mint amilyen a skót dudások felvonulása, valamint idén is lesz Whisky Koktél-Verseny, Magyarországon először alkalmazott egyenes kieséses rendszerben. A tavalyi évhez hasonlóan külön Food & Drink terem is kialakításra kerül, ahol szendvicsek, ételkülönlegességek, speciális espresso és filterkávék, tea, csokoládé, kézműves sör, illetve az egész rendezvény területén ún. vízpontok is felállításra kerülnek a felelős és kulturált alkoholfogyasztás támogatása érdekében.

A whiskyről
A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az "e"-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy bourbon whiskey érlelésére használtak - ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában. Természetesen minél hosszabban (akár több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze - és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital - így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.

A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje - akár 50-féle különböző whiskyből - az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre - hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat. 

Belépőjegyek
Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók. Minden jegy tartalmaz 5 db kóstolójegyet és egy exkluzív skót kristály whisky-kóstolópoharat is. Jegyárusítás: Whisky Shop - Veres Pálné utca 8., Libri Könyvesboltok és a www.whiskynet.hu, a www.port.hu valamint a www.programturizmus.hu oldalakon.

Kiállítók, márkák
A teljes kiállítói lista, illetve a részletes program és a szemináriumok témái, beosztása megtekinthető a Whisky Show honlapján: www.whisky-show.hu
Facebook:



« Vissza az előző oldalra