AKTUÁLIS


Eszterbauer 2013-as „Tüke” Bikavére

A Szekszárdi Borvidék minden évben megválasztja magának a Város Borát, ami aztán méltón képviseli a borvidéket rendezvényeken, kulturális eseményeken. Idén az Eszterbauer Borászatot érte az a megtiszteltetés, hogy a 2013-as „Tüke” Bikavérük kapta az elismerést.
Írta: Borigo


A címet ugyan még áprilisig viselheti a bor, mégis, február közeledtével érdemes újra nagyobb figyelmet szentelni a Bikavérnek, hiszen március 3-án a szekszárdi és egri borászok újra közösen szervezik meg az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt.
A Bikavér eredete és története kötelez, Szekszárdon nem létezhet pince e bor nélkül. Mint a pincészet mondja, válogatott, csúcsminőségnek szánt tételekből házasított, koncentrált, testes, elegáns bor elkészítése volt a cél. Eszterbauerék a legjobb kékfrankosukat válogatták ki, ez adja a bor gerincét, majd jönnek a világfajták: cabernet sauvignon és franc, pici merlot, magyar és francia tölgyben való érlelés után kicsit testesebbé, ugyanakkor elegánssá teszik a házasítást. A kadarka a fűszer, ez adja a játékosságot, kedvességet, ami nélkül nem lenne szekszárdi a bikavér. „Töltsd pohárba, és csodát látsz! / Színe mint a bikavér” – írja Garay János szekszárdi születésű költő 1846-ban. És milyen igaza van! Mert valóban van valami csodálatos ebben a borban.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013