BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin
ALAPOK

Amikor a dúgót kihúzzuk és rögtön tudjuk hogy valami nincs rendben, vagy amikor csak kóstoláskor derül ki. Borások és borivók közös ellenségei. Jöjjenek hát a rettegett borhibák...
A bortermelésben élenjáró országokban biztos, hogy eredményesen űzik ezt az oktatást-képzést. Csak hát félő, hogy az ő tárgyilagosságuk csorbát szenved. Ki az, aki feltehetően semleges?
Ha valaki folyamatosan kóstol, elkezd úgy működni, mint egy műszer, mely megérzi a különbségeket, és egy jó belövő bor segítségével megtalálja a koordináta-rendszert, amelyhez igazodhat.
Négy érzékünk érintett a bor kóstolásakor: látás, szaglás, ízlelés és gondolati összegzés.Következtetünk a fajtára, származási helyre, a márka típusára és minőség szempontjából kíméletlenül besoroljuk.
Az igényes borospohár anyaga átlátszó és vékony üveg. Széle legyen csiszolt és vékony, nyele viszonylag hosszú. Semmiképpen ne legyen színes a borospohár, még a szára vagy a talpa sem!
Ha végképp rászántunk magunkat egy saját gyűjtemény tárolására alkalmas pince építésére, utolsó megtakarítási lehetőségként érdemes felmérnünk jövendőbeli készletünk mennyiségét.
A palack formája, néhány kivételtől eltekintve, utal a származás helyére, esetleg annak tartalmára. Számon tartunk úgynevezett burgundi palackot, bordeauxi palackot, vagy akár tokajit.
A borok zömét máig természetes parafából készült dugóval zárják le.Mivel ezt egy darabban vágják ki a paratölgy, azaz Quercus suber kérgéből, egyben ez a legdrágább megoldás is.
Elhatároztuk, hogy készítünk egy olyan összeállítást, amelyben a kezdő borfogyasztó éppúgy talál érdekességet, mint az, akinek már régóta hobbija a dolog. Meg ismételni sem árt…

Archívum >>

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013