AKTUÁLIS


Elegáns szólamok Tokaj-Hegyaljáról

A SanzonTokaj pincét Rácz Erika és férje, Jánosi Gergely alapította 2014-ben, ekkor volt az első szüret is. A birtok központját Erdőbényén, termőterületeit Erdőbénye, Olaszliszka és Tolcsva határában találjuk. Egyelőre két hektáron gazdálkodik a borászat, de a tervekben egy öthektáros birtok kiépítése szerepel.
Írta: Borigo


A tulajdonosok egyike sem borászcsaládból származik, de Erika Tokaj-hegyalján született és nőtt fel, a borászatot is a szülőktől átvett 0,3 hektáron indították el. Jövőbeni terveik közt szerepel a birtok bővítése és egy modern feldolgozó, érlelő megépítése.


Fotó: Szmodits Balázs


Erika határozott, letisztult elképzelésekkel vágott bele a borkészítésbe: „Mivel Tokaj-hegyalján születtem és nőttem fel, szőlőnk és borunk is mindig volt. A bor iránti érdeklődésem és rajongásom mondhatni ekkor erősödött meg, fogalmazhatunk úgy is, hogy megújult és visszatért. Utazásaim során alkalmam volt a világ különböző régióit és annak borait megismerni. Sok bort vettem és kóstolgattam, amolyan amatőr szenvedéllyel. Igazából hogyan is vágtam bele? Mondhatnám, kicsit ad-hoc módon, nem tervezve, férjem ösztökélésére: Miért is ne? A bort szereted és most már saját szőlőd is van” - mondta. De aki egyszer belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt magába szippantja. Hát így jártam én is.

„Hogyan jellemezném a Sanzon borokat? Azt hiszem sok szempontból olyanok, mint én: idő és tér kell hozzájuk, hogy teljesen megnyíljanak. Nem rögtön, s nem mindenkinek nyílnak meg".
Fotó: Szmodits Balázs


Letisztultságra és harmóniára törekszik a borászat mind a szőlőben, mind a pincében: a tavalyi évtől nem használ felszívódó szereket a növényvédelemben és a terület egyedi igényeihez igazodva „szolgálja” ki a szőlőt tápanyagokkal. Borainak karakterét a hűthető-fűthető tartályos erjesztés és a visszafogott, elegáns hordóhasználat határozza meg.

Blanc, Classic, Rány
A pincészet termékpiramisa, kínálata három pillére épül. Blanc – a pince birtokbora - több dűlő karakterét foglalja egységbe, egyesítve azok egyedi tulajdonságait, sokszínűségét. Classic - a Meszes dűlő gyümölcsös alapanyagából fogant, tartályban erjedt és tölgyfa hordóban érlelődött. Rány - dűlőszelektált furmint, melynek egyedi karakterét és gyümölcsét külön is szeretné megmutatni a pince, mert hiszi, hogy sok kedvelőt szerez magának. Egyedi, különleges terroir, amely meghatározza a szőlő és a bor ízvilágát.


Fotó: Szmodits Balázs


A pince hisz abban, hogy bort készíteni Hegyalján nemcsak lehetőség, hanem felelősség is. Dűlőnyi történelem, hagyomány és kultúra. Boraikkal ezt a fajta sokszínűséget és egyediséget szeretnék megmutatni elegáns de modern stílusban. És ez a SanzonTokaj talán legfontosabb védjegye: Hegyalja és a furmint tiszta, zamatos, mondhatni dallamos oldalát úgy megmutatni, hogy tartalmat és egyediséget is mutasson.

SanzonTokaj
3932 Erdőbénye, Bethlen Gábor utca 66.
Email: sanzon@sanzontokaj.com
Web: www.sanzontokaj.com

(A képek a Rány dűlőben készültek.)


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013