AKTUÁLIS


Itt mindig fúj a szél

E sorok írója már 1999-ben egy padban ült a Borkollégiumban Ottrubay Ágnessel, az Etyeki Kúria tulajdonosával, így aztán évtizedekig valahogy úgy gondolt rájuk, mint egy darab nyugatra a nagy magyar valóságban: egy klasszikus butikborászat osztrák háttérrel, innovatív hozzáállással, precíz borokkal, szemre is tetszetős megjelenéssel.
Írta: Borigo


Az évtizedek alatt ugyanakkor a butikborászatból egy többszázezres palackszám felett diszponáló, professzionális pincészet vált, amely folyamat fő letéteményesei Ottrubay Ágnes nővére, az Amerikából csak emiatt hazatelepült Matolcsy Sára (lásd BORIGO 2012. áprilisi szám), valamint a 2009-ben érkezett Mérész Sándor főborász (képünkön balra)voltak. Etyeken, valamint Alcsútdobozon a Kis- és Nagy-Látó hegyen 27 hektárra nőtt a termőterület, és már Sopronban is van 22 hektár, nem függetlenül attól a ténytől, hogy 2009 óta a burgenlandi Esterházy Pincészettel szoros együttműködésben dolgoznak.
A megnőtt termőterület nyilván igényelte a feldolgozás új dimenzióba helyezését, ezt is a fenti páros vezényelte le 2012-2013-ban. A BORD Építészstúdió egészen különleges épületet tervezett az Öreghegyre, olyat, amely magyar szinten tulajdonképpen nagypince a maga 300 ezer palackos kapacitásával, mégis tökéletesen belesimul a kis présházak által meghatározott mikrokörnyezetbe. Egy rakás merev peremfeltételt kellett betartani a már említett tájba illesztés mellett (pl. telek beépítési arány), és a Mérész Sándor által megálmodott innovatív borszakmai gondolatokhoz is csatlakozniuk kellett. Ráadásként pedig éppen azt a kis darab nyugatot, osztrákos utánérzést közvetíti az épület, amit a kívülálló a pincészetről mindig is gondolt. Ehhez a gondolathoz pedig jól illeszkedik a 2010-ben elkészült arculat is, ami a Bécsben élő és dolgozó designer, Cordula Alessandri tehetségét dicséri, és amely sváb motívumokból vezeti le az egyszerű és elegáns megjelenést.

Az évtizedes fejlődés egyéb tekintetben is megtörtént. 2010-től hat borra redukálták a korábban tucatnyi tételből álló szortimentet, amely három alapborból és három prémium borból áll. Az alapot a Kúria White, a Kúria Rozé és a Kúria Red képviseli, ezek mindegyike több tízezres palackszámmal készül, karakteresen felismerhető megjelenésük (és persze maguk a borok is) a jól ihatóságot, a fiatalos lendületet, a bisztró hangulatot sugallják.

Más a helyzet a három prémium borral. Itt három világfajta a főszereplő, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc és a Pinot Noir kifejezetten a termőhely megmutatására törekszik, és bennük van Mérész Sándor állandó kísérletező kedve is. Itt mindig fúj a szél – mondja, ez, valamint a ragyogó meszes talaj-hardver az, ami biztosítja az etyeki boroknak azt a bizonyos eltéveszthetetlen savszerkezetet…
Tény ugyanakkor, hogy a termékszerkezetben is folyamatos az innováció és a kísérletezés. Egyfelől pár éve Pláne néven gyöngyöző-borok is a borfolió részévé váltak, másfelől pedig az úgynevezett Mérész Sándor Projekt részeként olyan egyedi borok is megjelennek, mint a Zenit vagy a Zöldveltelini. Ráadásként pedig már ebben az évben piacra kerül egy különlegesség, egy etyeki pinot noir hordóválogatás, valamint a jövőben egy soproni csúcsküvé az ottani szortiment megkoronázására.

És ha már Sopron: nem szokásos, hogy egy pincészet több borvidéken is ennyire aktívan legyen jelen. A soproni lábhoz – mint utaltunk is rá – nagyban hozzájárul az Esterházy Pincészettel meglévő kapcsolat. (Amely többek között kékfrankos fajtakísérletekben, Stefán Derenoncouret szaktanácsadó közös alkalmazásában, közös szőlészeti managementben ölt testet.) Az igazi ok azonban a termőhelyi kíváncsiság, hiszen a soproni területek kifejezetten a Fertő-parton, a legjobb helyeken vannak, ráadásul kiváló minőségű telepítéseket sikerült ott megvásárolni. A szőlők a legjobb korban vannak, azonnal a legmagasabb minőséget lehet előállítani, elég megkóstolni például az mostani számunkban is tesztelt 2015-ös Kékfrankost.
A pincészet méretének dinamikus növekedése, a feladatok differenciálódása új funkciókat és új arcokat is követelt, ezért a Kúria arcának számító, és a tulajdonosi körbe is tartozó Matolcsy Sára majd’ két évtizednyi munka után lassan visszavonult a frontvonalból, a napi, operatív munkavégzésből a reprezentatív teendők közé. A következő lépés a két dimenzió, a borkészítés és a borturizmus további összekapcsolása és fejlesztése, a helyi eladás növelése lesz - hangsúlyozza Nagy Vince kereskedelmi és cégvezető (képünkön jobbra). A távolabbi jövő prioritása pedig a rendezvény helyszínek fejlesztése, valamint autentikus és minőségi szálláshelyek kialakítása lesz.

Az Etyeki Kúria már legalább húsz éve a borvidéki összefogás és fejlesztés motorja is. Az Öreghegy lassan egy gyönyörű sétánnyá válik, a hely szelleme szépen terjed jobbra és balra, felfelé és lefelé a hegyen. Lassan emblematikussá válnak a Kúria rendezvényei, mint például a nyári napfordulós ChardonnÉJ, vagy a jövőre tízéves Pinot Noir vertikális kóstoló.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013