AKTUÁLIS


Etyeki Kúria Pinot Noir vertikális

Tízedik alkalommal és teltházzal szervezte meg az Etyeki Kúria a hagyományos Pinot Noir Vertikális Kóstolóját.
Írta: Bányai Gábor Botond


A pincészet először 2003-ban palackozott pinot noirt, amelyet úttörőként telepítettek Alcsútdoboz határában, a Nagy-Látó-hegyen. Az első vertikális kóstolót 2010-ben tartották, fél évvel azután, hogy Mérész Sándor főborász csatlakozott a csapathoz. Az idei kóstoló jó alkalmat nyújtott ennek a párhuzamnak megünneplésére: tízedik kóstoló és tíz éve, hogy Mérész Sándor a Kúria főborásza. Idén Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus csatlakozott a kóstoló levezetéséhez, aki 2010-ben, a legelső alkalommal is részt vett a borok értékelésében.

A kóstoló – a szokásokkal ellentétben – „félig vakon” történt, vagyis a különböző tételeket hármasával, logikai sorrendben szolgálták fel, minden hármas után felfedve azokat. A Kúria 2015-ös „alap” bora kétszer szerepelt, de ezen leírásunkban csak egyszer adjuk közre. Egyébként a borokat kóstolási sorrendben közöljük, a szokásoknak megfelelően tól-ig pontszámmal. A sorban két vendégjátékos is szerepelt, az elején egy burgundi és egy Hegyalján termett bor is szerepet kapott.
89-90 Chanson
Bourgogne Pinot Noir 2016
Közepesen mély rubin szín, a közepesnél élénkebb illat klasszikus fajtajegyekkel: cseresznye, ribizli, csipkebogyó, elsöprő fűszerkészlet. Szájban lendületes savkészletet kapunk, pici de feszes tannint, könnyed, de szájbetöltő szerkezetet. Nagyon elegáns szerkezet, feszes lecsengés, amely különösen hosszú, picit sós is.

89-90 Sauska Tokaj
Pinot Noir 2015
Sötétebb bíbor szín téglás reflexszel a szélén. Illata élénk, érett jegyeket mutat, a fajtajelleg is azonnal megjelenik, de a fő jegy már a tercier vonal és a hordóhatás. Szájban meglepően élénk tanninszerkezet kapunk, komoly testet, a hordóhatás jelentős. Érdekes, hogy a hordó okán még szerkezetileg még fiatal, ugyanakkor az ízvilágában már a tercier jegyek is megjelennek. Érett vörösáfonya, toast, mineralitás.

89-91 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2015
Élénk, fiatalos rubin színvilág, lendületes illat friss gyümölcsösséggel, fajtajelleges fűszerességgel, pici földes érintéssel. Szájban szinte tökéletes szerkezeti egyensúlyt kapunk, savai nagyon jók, tanninja nagyon finom kifejtésű, hordóhatása csak érintőleges. Fiatal, vörösáfonyás gyümölcs, pici sósság a lecsengésben. Remek.

90-91 Etyeki Kúria
Pinot Noir Magnum 2015
Mélyebb színvilág a rubin és bíbor határán. Illata közepesen élénk, gyümölcsössége is visszafogott, a fűszer és a fajtajegyek kerülnek inkább elő, valamint a hordó hatása. Kóstolva lendületes savakat kapunk, tanninja visszafogott, és megjelenik benne egy pozitív vegetalitás is némi réti virágosság képében. Hosszú bor egy kevés sóssággal és toast kesernyével a torokban.

90-92 Etyeki Kúria
Pinot Noir Selection 2015
Világos bíbor színvilág, közepesen élénk illat, amelyben azonnal megjelenik a hordó hatása és a fajtajelleg. Gyümölcsössége érett, savszerkezete finom, tanninja élénkebb, szerkezete ezzel együtt feszes, de fiatalos. Már megjelenik benne pici tercier vonal is, dohány és avar képében. Komplex, de nagyon fiatal bor.

89-90 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2014
Világos bíbor színvilág pici téglás reflexszel. Illata lendületesen érett, pozitív vegetalitással, hűvös hangulattal, beépült hordóhatással, keleti fűszerekkel, érdekes kis férfiparfümmel. Szájban a sav lendületes, de élei kerekek, tanninjai finoman beépültek, a hordóhatás érezhető, de az is beépült. A bor tökéletes szerkezeti állapotban van, a gyümölcsök roppanósak most is, a fűszerek szépek, a bor lecsengése hosszú és minerális sósságot mutat. Feszes és elegáns.

89-90 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2010
Közepesen mély bíbor színvilág, közepesen élénk illat, amely karakteresen érdekes: hűvös, pozitív vegetalitás zellerrel, mentával, gyógynövényekkel. Gyümölcse a cseresznye és a ribizli. Szájban viszont tökéletes szerkezeti egyensúlyt kapunk, még érintésnyi édességérzet is balanszol a remek savakkal, a kis növényes érzés szájban meg sem jelenik. Tanninja még nem épült be teljesen, a hordó hatása is detektálható. Hosszú, ásványos.

90-91 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2008
Bíbor színvilág, határozott téglás reflexekkel. Illata élénk, és kifejezetten érett palackbukét mutat, gyümölcse leginkább az érett ikrás vörösáfonya lekvárra emlékeztet. Hűvös, zöldfűszeres, pozitív vegetalitás, virágos parfümösség. Szájban meglepően kerek, a lendületes savak mellett az alkoholérzet is magas és okoz némi balanszoló édességet. Rendkívül gazdag bor, amelyben szép egységet ad az érett gyümölcs, a fűszer és a mineralitás.

90-91 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2013
Bíbor színvilág téglás széllel. Illata közepesen élénk, benne érett gyümölcsöket érezhetünk, cseresznyebefőtt, ribizli, édesfűszerek, érintésnyi vanília és gomba. Szájban tökéletes szájbetöltést kapunk, savszerkezete finom, de tanninja még meglepően élénk, így nem borul az egyensúly. Komplex, sokrétegű, gazdag bor, amely strukturálisan fiatal, de ízeiben már érett. Lecsengésében érdekes déligyümölcsösség.

90-92 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2012
Közepesnél mélyebb bíbor színvilág, visszafogott illat, amelyben a meglepően direkt gyümölcsösség vezet. Meggy, áfonya, csak érintésnyi cseresznye. A fajtajelleg visszafogottabb. Kóstolva az illathoz képest meglepően élénk savszerkezetet kapunk, a gyümölcsösség ugyanakkor ugyanaz mint illatban, vagyis fiatalos és szájbetöltő. Tömör, sós, még nagyon fiatal bor, de komplexitása és precizitása rendkívüli.

90-91 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2003
Sűrű bíbor megjelenés téglás reflexekkel. Illata visszafogott és kifejezetten érett hatást mutat vörösáfonyával, avaros-földes-vargányás jegyekkel rengeteg layerrel, érdekes kis férfiparfümös érintéssel, hordóból jött édesfűszeres jegyekkel. Szájban is rendkívül érett, a savak már picit meghaladták a csúcsukat, de a bor még mindig nagyon jól iható. Az első korty után azonnal detektálható az édes gyümölcs és s sós mineralitás gyönyörű játéka.

90-92 Etyeki Kúria
Pinot Noir 2018
Hordóminta, magyar tölgy. Közepesen mély rubin színvilág lilás széllel. Kifejezetten élénk illat, amelyben a direkt gyümölcsösség jelenik meg elsőre, aztán megjelenik a nagyon jól használt hordó is. Savszerkezete remek és élénk, tanninja fiatal, és ez oldal mellé áll még a sósság is, ezért azt lehet mondani hogy a bor kifejezetten feszes. Érdekes, hogy a fajtajelleg visszafogottabb. Ugyanez a francia hordóban picit teltebb szerkezet, több gyümölcs, kisebb savérzet. Ugyanez osztrák hordóban elegánsabb, telt, elegáns, karakteresebb hordó.

« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013