GASZTRONÓM


Café Prácser

A tokaji téli esték legendásak: örvénylik a nép az utcán, light, theatres, cinemas, ezer attrakció, egyik helyről be, a másikból ki, a riói karnevál ehhez képest egy angyalföldi enyvgyár alagsori zsákutcája. Na jó, nem. Igazából olyan sötét van, mint egy dióban. De most, de most! Fény gyúlt az éjszakában, tényleg! Van már egy hely, ami mindig nyitva van, és be lehet menekülni a meleg, kávéillatú fénybe, meghúzni magad, és békén hagynak. Mint egy igazi caféban.
Írta: Tompa Imre


Valszeg, mert ez egy igazi café. Régi kedves ismerős, Prácser Hajni a kávénéni, a család van a bótba’, aki beleitta magát a kávé illatos világába. ami persze egy borásznak gyerekjáték, mert itt is az árnyalatokról van szó.


Pintér Árpád


A Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra a fő utcán, a Bethlen Gábor utcán található, a szellem emberének való menedék, főleg télen, nyáron teraszokon szürcsöli a nép a fekete levest, amihez az egész világból vásárolják az alapanyagot (van egy hamburgi és egy londoni kereskedő, ők terítik az anyagot, és vannak közvetlen kapcsolatok, például a hawaii konát közvetlenül szerzik be valahogy). Hajni ötlete volt a café, mert kávéőrült, de lehet, hogy a férj volt az ötletgazda, aki rengeteg know how-t apportált a projektbe, mivel vagy egy éven át dolgozott egy pörkölőnél, mert könyvet akart írni a kávéról (Hajni férje Ronn Wiegand, foglalkozására nézve egyszerű boristen, amennyiben MW és Master of Sommelier is, és borújságíró és tanácsadó, van ez a nehéz élete, hogy évi ötezer mintát kell kóstolnia, és kávéfan is).


Pintér Árpád


Az igazi kávéfan maga pörköl, olyanra, amilyenre akarja, kifinomult história ez. A café lelke a kávénénin kívül a főzőgép, a kávéfőző-gépek egy külön világ, mint a gőzmozdonyok vagy oldimer autók vagy Steinway-zongorák, itt is csodagép áll, egy három karos La Marzocco FB 80-as ontja kézműves kvalitású mindenféle kávévariációkat. A ház keverékében van robusta, Kolumbia supremo és farmszelektált brazil, tessék kipróbálni, csoki, teák, kis saját sütésű sütike, Erzsébet pincés borok, elég jól el lehet lenni itten. Hajni elvégzett egy barista tanfolyamot, de leginkább önképzés útján sajátította el ennek a szakmának a rejtelmeit.


Pintér Árpád


Mármost sehol sem egyszerű ilyen színvonalú kávéházacskát felépíteni, Tokajon sem az, a keresleti piac igényessége még nem merítette ki a benne rejlő lehetőségeket, de kezdenek rákapni a népek. A rossz kávéval átitatott, lángos- és fagyiturizmus boldogságában leélt kis életek nehezen találnak utat a kávégőzön át az igazi minőség és az árnyalatok felé. A manufaktúra pörköl, keverékeket kavar és szállít a környékbeli igényesebb éttermeknek, Nyíregyházától a miskolci Drót Bisztrón át a Sárga Borházig, Homonna Attila Gigerliéjig vagy a Degenfeldig. Tavalyelőtt októberben nyitottak, már túl vannak egy szezonon, és látni, hogy összességében a dolog jó és működik.

Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra
3910 Tokaj, Bethlen Gábor u. 10.
T.: +36 47 552-008, +36-20-80-20-137
E-mail: info@tokajcoffee.com
Web: www. tokajcoffee.com


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013